1 av 2
2 av 2

21 juli Pauliström - om kampen för överlevnad

Jag valde inte Pauliström - snarare tvärtom. Men det tog inte lång tid i den lilla bortglömda bruksorten innan jag insåg att här fanns något att berätta.

Människors livsglöd och kamplusta förvånade mig...Som storstadsbo förundrades jag över hur ett gäng pauliströmsbor kunde lägga ner sin själ i att försöka få tillbaka en nedlaggd återvinningsstation. Eller för den delen klaga över att det inte längre finns någonstans att handla mat. Eller - samla ihop en hel ort för att rädda en skola som politikerna tycker är för dyr att behålla.

Idag, säkert ett halvårs tid efter det att jag första gången kom till Pauliström - så tycker jag inte längre att ortbornas kamp är vare sig lustig eller märklig. Däremot är den väl värd att berätta. För det handlar om deras - och många andra glesbygdsbors verklighet: att kämpa för rätten till att bo där man vill. Och framförallt - att göra det tillsammans.
Anna Eriksson, journalist

Anna Eriksson arbetar idag som reportervikarie på SR Ekot. Har tidigare arbetat som reporter på Småländska höglandet för SR Jönköping och som TV-reporter i Skåne och Småland. Tidigare arbetade hon som lärare i Trelleborg. Anna är nyss fyllda 30 år och bor i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista