9 november En dröm med svarta kanter

- en berättelse om guldgruvan och människorna i dess närhet, om de som firar med champagne och de som sörjer en förlorad bygd.

En av Europas största guldgruvor ska öppnas i lilla Fäboliden i Västerbottens inland. Här planeras att utvinna lika mycket guld som den totala mängd som bryts i samtliga svenska guldgruvor idag. För det krävs att 15 miljoner ton gråberg tas upp ur marken. Det är stort och det ger både jobb och framtidstro.

Men inte för alla. EllaStina Andersson oroar sig inte bara för grundvattnet, bullret och dammet utan också för det som aldrig går att återställa. Hon oroar sig för att gruvan ska växa eftersom den ligger på en guldåder som sträcker sig bort under huset, där som hon vill att barnen och barnbarnen ska få fortsätta vara. EllaStina har blivit allt mer av en kritiker, inte bara av gruvan utan av hela vårt samhälles sätt att använda oss av jordens resurser. För henne är Fäboliden en dröm som fått svarta kanter.

Guldgruvan beräknas ge 250 personer jobb. I Fäboliden bor idag ett tiotal personer, de flesta pensionärer. Några ser också gruvan som en möjlighet att locka till sig unga människor. I kommunhuset några mil bort, i Lycksele, är politikerna glada. De tror på framtiden. Det gör kanske de flesta i kommunen, vinden har vänt och man hoppas stort på gruvnäringen. Jesper Andersson som är bofast i huset i Fäboliden, tänker mycket på sina jaktmarker, de som försvinner med gruvan, han skakar på huvudet när han säger; men jag är inte dum, jag förstår att de inte har något värde när man får så många jobb istället.

En dokumentär om en liten by på kanten av Stöttingfjället i Västerbottens inland, där en av Europas största guldgruvor ska öppnas.

Jag heter Agneta Kellgren och är producent sedan många år vid Sveriges Radio Västerbotten. Jobbar till vardags i Studio 1 i P1 samt i P4. Första gången jag hälsade på hemma hos Jesper och EllaStina Andersson i deras stora vackra kök i Fäboliden så slogs jag av hur små de var, hur deras argument om tystnad och upplevelser av skönhet inte bet när gruvbolaget lovade arbetstillfällen och framtidstro. Det var ojämna villkor. Särskilt i en bygd präglad av arbetslöshet och hot om varsel. Finns det ett pris att sätta för det en människa värdesätter, för minnen i en by, för ett hus där generationer har avlöst varandra, för myrodlingar och hemliga hjortronmarker? Det var i deras stora kök, med vedspisen sprakande av nyinlagd ved som jag bestämde mig för att berätta denna historia - en dröm med svarta kanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista