2 november Svenskar i New York

- om dollardrömmar och lussekatter

Frågan ”Vem är jag nu?” drabbar de flesta svenskar som flyttar till New York. För i den här stan kan du faktiskt vara vem du vill. Inget är för mycket. Inget för edgy. Inget för knasigt. Transvistit, politisk extremist eller gjyttjebrottare. Vem du än är så kan du hitta någon som är värre, bättre, coolare, större, rikare eller starkare.

I det här programmet har jag pratat med en rad svenskar i New York, som funderar på varför de är här – i världens mest mytomspunna stad - och vart de är på väg. Och också vad det betyder att vara svensk.

Managern Somaya, som är uppvuxen med tunisiska föräldrar i Sverige, blir supersvensk i New York. Hemma är hon ”blatte”, säger hon.

Helene bakar lussekatter på Svenska kyrkan i New York och går på ABBA-fest och minglar med andra svenskar. ”Det är ju helt koko, egentligen”, säger hon. ”Det skulle jag aldrig gjort hemma, men här passar det, liksom”.

Peter, som bott i New York i 20 år funderar på att flytta hem igen. Men hur ska det gå? Ska han klara av att ställa om till sitt svenska jag igen?

Katarina Andersson är frilansjournalist och bosatt i New York. Hon har jobbat med högt och lågt, skrivit och gjort radio och TV i världens, enligt henne, bästa stad. Diskussionerna om hur det är hemma i Sverige kommer alltid upp när svenskarna träffas. Det är dissar och hissar. Ibland känner längtan efter lagomheten och köttbullar inga gränser. Andra gånger är det ingen som någonsin vill flytta hem igen. Till sist kunde Katarina inte låta bli att göra ett program om alla funderingar.