14 december Hem till byn

-Jobbigast har det nog varit för min man - han lever mellan två eldar. Det säger Diana som är född och uppvuxen i Malmö med kroatsiska föräldrar men lever idag i en liten bergsby i norra Kroatien.

Hon bor där med sin man och sina tre barn på sina svärföräldrars lilla gård - vägg i vägg med en svärmor hon inte längre pratar med.

I tio år har kampen pågått. Kampen att få ha ett eget familjeliv i ett land där svärdottern av traditionen ska ta hand om sina svärföräldrar - på deras villkor. Diana har vägrat och i stället lyckats införa flera av sina egna sveska vanor och tradtioner - allt ifrån luciafirande i den folkdansgrupp hon startat till maken Patars debut med damsugaren.

En resa i både tid och rum. Hem till trakten där hennes egen far en gång föddes, dit hon själv återvände 20 år gammal.

Reporter Madeleine Fritsch
Jag har jobbat med radio i snart 20 år. Mest som reporter eller programledare på lokalradion i Malmö men också med egna program i både P3 och P4 Riks. Det var när jag gjorde programet ”Klubb Europa” som jag för första gången intervjuvade Diana Nedved. Då var hon 20 år och hade just lämnat sitt liv i Malmö och flyttat till Kroatien. Då bodde hon och henns man i ett rum hemma hos hans svärföräldrar. Idag, tio år senare har hon tre barn med sin man och bor vägg i vägg med en svärmor hon inte längre talar med. Jag ville höra henns historia om kulturer som krockar, om kärlek som övervinner allt och om känslan att komma hem men ändå inte riktigt känna sig hemma någonstans.

Det har varit en spännande resa som jag hoppas jag kan ta med dig på.