1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

14 juni - Jag vill stå på scenen!

Karolina är 25 år och har bott i Stockholm i ett knappt halvår. Hon är där i jakten på ett liv i rampljuset - på heltid. Vardagens fyller hon med att ta sånglektioner, hålla kroppen i trim och att gå på auditions. Han har betstämt sig. Hon ska leva sitt liv på scenen! Men hon förstår snart att det livet är väldigt tufft och slitigt. Och det blir väldigt många nej på de auditions hon går på. Vad är det som ändå driver henne? Hur länge ska hon orka? Och får hon något jobb innan sommaren?

Karolina Bohman är väldigt målmedveten och när hon var yngre så skulle hon bli bäst i gymnastik. Ett tag var hon faktiskt näst bäst i Sverige och nära att få vara med i OS, men när det inte blev av så gav hon upp gymnastiken och valde istället att försöka slå sig in i artistbranschen. När hon var 19 år så sökte hon till en 3-årig musikalutbildning i Göteborg och i januari 2009 så flyttade hon till Stockholm för att verkligen träna sin sångröst och göra audition till vardag. Hon ska helt enkelt leva sitt liv på scenen.

Men att vara ung oetablerad artist är att välja bort makten över sin egen vardag. Du vet inte om du har jobb om några månader, du kan tvingas flytta över halva landet i jakten på arbete och du måste vara beredd på att gå på massor med auditions - och få massor med nej!

Vad är det då som driver en henne att utsätta sig för det här? Hur orkar hon kämpa så att ett ja sedan överväger alla dessa hundratals nej? Den här dokumentären ska försöka ge svar på det och du som lyssnar kommer att få följa Karolina Bohman och dela hennes tankar, förhoppningar och besvikelser.

Jag som gjort den här dokumentärern heter Björn Lindberg och är 39 år. Jag bor i Liljeholmen i Stockholm och har arbetat på P4-Radio Stockholm sedan 1995. Det är första gången jag gör en dokumentär och det har varit fantastiskt roligt och utvecklande. Det är bra med utmaningar då och då så att man inte stelnar! Jag valde det här ämnet eftersom artisteri har blivit TV-underhållning de senaste åren och man kanske glömmer bort att det fortfarande finns många som söker sig till branschen för att ha det som ett yrke - och inte för att få sina 15 minuter i rampljuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".