1 av 5
Blint seende
2 av 5
Anna Bergholtz
3 av 5
4 av 5
Blint seende
5 av 5
31 maj

...och Anna är blind

2002 blev Anna Bergholtz blind. Hon var 23 år gammal. En reumatisk sjukdom orsakade synförlusten. Det var inget hon säkert visste skulle ske men som hon fruktade. Blindheten, det totala mörkret. Det måste vara rena döden. Men det blinda seendet visade sig vara något annat.

– I en kamp mellan sorg, förtvivlan och hopp försökte jag finna min nya plats i tillvaron. Jag upptäckte inom kort hur min synförlust kompenserades av andra sinnen. Hur både dofter, känsel och hörsel förstärktes, berättar Anna Bergholtz. Genom ljud och dofter skapade jag mina inre bilder.

- Jag lärde mig höra på folks röster om de var glada eller ledsna. Min tro att blinda levde i en annan värld försvann alltmer. Insikten att vi alla lever i samma värld, men tar oss an den utifrån olika förutsättningar växte sig allt starkare.

Att förlora synen anses vara en av de svåraste existentiella kriser man kan genomgå. Hur klarar man det? Vad förändras när man förlorar synen? Vad är det svåraste med att inte se? Vad är fördelarna? Hur är människors bemötande? Vad gör oss så rädda för just blindheten?

Möt Anna i en vardag som blind. En vardag som är opraktisk och frihetsberövande men blindheten har också sina ljusa stunder. Strömavbrott, gråa hår och rynkor är inget Anna behöver bekymra sig över längre. 

Anna Bergholtz jobbar idag som föreläsare, journalist och filmrecensent.

Och Anna är blind är en P4 Dokumentär av Tina-Marie Qwiberg, producent och mediakreatör på produktionsbolaget Triq Produktion. Tina-Marie Qwiberg har förutom att vara krönikör, producerat serien Stoppa Tiden för P4 riks. Numera är det mest barnprogram och naturdokumentärer för SVT och UR som skapas i det gotländska produktionsbolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".