5 juli Min första kväll på "Statt"

Marina riskerar att bli för full. Sanna lider av blyghet. Rickard har en märklig förmåga att jämnt hamna i trubbel. I övrigt känns allt bra för Ronnebygänget när de för första gången ska dra till grannstaden Karlskrona och gå på Statt. De har nyss fyllt arton och har hela vuxenlivet framför sig.

Som Erik säger, kvällens äventyr i Karlskrona är ett litet steg in i vuxenlivet. Ett vuxenliv som han inte tänker spendera i Ronneby, han ska läsa till civilingenjör och flytta till storstan. "Jag vill bli boss", säger han. Men Marina, som har kvällens förfest, vill inte försvinna någonstans. Och hon vill inte bli boss. Hon vill bo kvar i lilla Ronneby. Hon hoppas på att få en fast tjänst på bensinmacken och få en hel drös med ungar. En riktig Svensson, medger hon."

Följ med till Ronneby och ungdomarnas förberedelser inför både det okända vuxenlivet och kvällens utgång till Stadshotellet. Vad förväntar de sig? Vad drömmer de om? Vad är målet? Både vad gäller kvällen på Statt och vuxenlivet i stort.

Reporter Johan Nordström
"Jag är uppvuxen i Hjo, en liten håla. När jag fyllde arton började en del av kompisarna att gå ut på ett ställe som hette Bogrens i grannstaden Skövde. När de kom hem skröt de om flörtar med intergalaktiskt snygga tjejer och gruff med Hulkenstora Skövdekillar. Jag ville inte följa med. Det verkade krångligt att åka buss dit, och rätt läskigt att vara på ett sådant händelserikt ställe. Så i skydd av Ronnebygänget har jag nu upplevt vad jag missade för tio år sedan."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista