1 av 4
Gunilla fotograferad av John F Kennedy framför Trolleholms slott i Skåne. Scarfen och glasögonen som Gunilla håller i handen var presenter från JFK.
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Gunilla och JFK - en omöjlig love story - om när John F Kennedy besökte sin käresta i Skåne

Gunilla och JFK - en omöjlig love story
30 min

- Det var en underbar kärlekshistoria, men den kunde ju inte leda till någonting, för pappan hade ju redan bestämt att han skulle bli president of the United States.
- Vi satt där i bilen och han höll armen om mig och sjöng när vi åkte runt i Skåne. Det var very beautiful. Som en dröm! Orden är Gunilla von Posts.

 Sommaren 1955 upplevde hon en oförglömlig kärleksvecka i Skåne tillsammans med den då ganska okände amerikanske senatorn John F Kennedy, som hon träffat på Rivieran ett par år tidigare. Han kom resande till den då 23-åriga Gunilla och hennes föräldrars sommarställe i Båstad och tillsammans åkte Gunilla och Jack, som han kallades, runt i Skåne och badade, älskade och sjöng.

I programmet får vi vara med när Gunilla von Post reser bakåt i sina egna bitterljuva minnen av John F Kennedy, en av vår tids största ikoner, och om hur hon än idag, nästan dagligen, påminns om - och pratar med - sin älskade Jack.

Om mig, Lotta Malmstedt, som gjort programmet:
Jag älskar vackra och otroliga historier, därför var det oemotståndligt för mig att få göra programmet om svenska Gunilla och JFK. Att få ett nytt perspektiv på en känd person, en känd man, genom kvinnan bakom honom, är mycket spännande, tycker jag.

Ett annat tema som lockar mig är mötet mellan den stora världen och den lilla. Jag vill undersöka vad som händer med människor när en känd person dyker upp på en helt oväntad plats - och vad som händer med dem som är med. Som när den blivande världspolitikern JFK en gång hamnade på en kräftskiva i Skåne.

Och så är jag fascinerad av hur minnen av en speciell och omtumlande händelse lever kvar och påverkar oss, hela livet.

Till vardags arbetar jag som reporter för P1:s samhällsprogram Studio Ett och P1 Morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".