1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

"Att rädda en människa" - och bygga upp sitt liv på nytt

Evin 19 år som precis ska flytta in i en egen lägenhet efter att i många år ha flyttat runt mellan olika familjehem och institutioner. Evin kom till Sverige som tolvåring och som tonåring hamnade hon oavbrutet i konflikt med sina föräldrar i synen på vilka normer och värderingar en ung tjej ska leva efter. Idag lever Evin med skyddad identitet, därför heter hon egentligen något annat.

När jag träffade Evin första gången i våras hade hon precis bestämt sig för att med stöttning från ett stödcenter flytta till en lägenhet och bo på egen hand. Hennes beslut och historien bakom väckte en massa frågor hos mig. Vad innebär det att som väldigt ung tvingas fatta avgörande beslut om sitt eget liv? Hur känns det att tvingas lämna både sin familj och sitt gamla liv bakom sig för att kunna leva på ett annat sätt? Hur ser hennes vardag ut? Hur tänker hon om framtiden? Därför frågade jag Evin om hon hade lust att låta mig följa med en bit på hennes resa in i allt det där nya som hon stod inför.

I den här dokumentären får vi följa Evins både oroliga och hoppfulla funderingar i sin vardag och inför framtiden under några korta veckors tid.  Flytten till en ny lägenhet, en ny stad, börja en ny skola och inte minst klara sig på egen hand. Flera gånger under årens lopp när det har blivit för tärande flytta runt bland olika familjehem och institutioner har Evin rymt tillbaka hem. Men det har bara gjort situationen värre. Den där rädslan för att hon ska ge upp och återvända hem den här gången också, den finns där hela tiden.

Unga människors erfarenheter och upplevelser av livet, samhället och världen har alltid intresserat och engagerat mig. Vi läser och hör ofta talas om unga människors utsatthet, men allt för sällan får de själva komma till tals och beskriva och reflektera över sin situation. Det som fortfarande är och under en lång tid har varit Evins vardag innehåller fler tuffa strider än många upplever under en hel livstid. Därför ville jag göra den här dokumentären.

 Med den här berättelsen gör jag inte några anspråk på att skildra vare sig hela den mångsidiga person som Evin är eller alla turer som hennes liv har tagit. Däremot är min förhoppning att kunna förmedla något av den styrka och mod som krävs för att som väldigt ung ta ansvar för sitt eget liv på det sätt som Evin har tvingats göra. Och vad det kostar. För lika stark som längtan är efter att få leva ett normalt liv där man känner sig trygg och mår bra, är längtan efter en familj och en mamma och pappas villkorslösa kärlek.

Jag som har följt Evin på hennes resa heter Hanna Larsson och kommer från början från Katrineholm, men har bott många år i Stockolm. Just nu har jag tagit en paus från storstadslarmet och huserar i ett litet samhälle som heter Fritsla nära Borås. Yrkesmässigt har jag en ganska brokig bakgrund. Under årens lopp har jag engagerat mig mycket i olika sociala frågor som rör bland annat unga tjejer och deras rättigheter. Innan jag bestämde mig för att utbilda mig till journalist för några år sedan, arbetade jag många år på bibliotek med inriktning mot mångspråkighetsfrågor. Senast kommer jag ifrån SR Ekot som studioreporter, men arbetar till vardags som frilansjournalist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".