1 av 6
Ewa med bröllopskortet taget en solig vårdag för över fyrtio år sedan.
2 av 6
Ewa och Sune Rosqvist. Foto:Amanda Glans
3 av 6
Sune på utflykt med dagcentrat. De är på en utställning om påsken och han vill bli fotad bredvid djävulen.
4 av 6
Ewa och labradoren Lex.
5 av 6
6 av 6

"Så länge han känner igen mig"
- om kärlek, alzheimers och drömmar om en husbil

Ewa och Sune Rosqvist har varit gifta i över fyrtio år. De har rest otaliga somrar med husvagn genom Europa. Ungarna i baksätet, Sune vid ratten och Ewa vid hans sida. Men nu har Sune fått alzheimers. En sjukdom som förändrar honom. Som förändrar deras liv. Och som får Ewa att fundera på hur länge hon kommer att kunna ha Sune hos sig.

- Vi skulle sälja allt vi hade och köpa en husbil och så skulle vi åka runt i hela Europa. Så beskriver Ewa drömmen om hur livet som pensionär skulle bli. De skulle se alla platser de drömt om och ha ett liv i frihet. Tillsammans.

Men istället fick Sune diagnosen alzheimers när han bara var 57 år gammal. Då hade han och Ewa redan märkt att någonting inte var som det skulle. Sune tappade bort sina nycklar, sin plånbok, sin mobiltelefon. Ewa minns en gång när Sune satt i soffan och ringde till en kompis i sin mobil. Medan signalerna gick fram och Sune väntade på att kompisen skulle svara så glömde han bort vart han hade sin telefon.

- Var är min mobil, frågade han. När han hade den tryckt mot örat.

Men både Ewa och Sune skyllde på att det var stress. De ville inte tro att det kunde vara en så allvarlig sjukdom som alzheimers.

 Sjukdomen påverkar Sunes rumsuppfattning och hans förmåga att uttrycka sig. Han tappar bort ord när han pratar. Än så länge fungerar hans minne och han har kvar mycket av sin personlighet. Det tycker Ewa är huvudsaken, att han fortfarande är som den person hon en gång blev förälskad i. Då är det lättare att hantera att han förändras på andra sätt. Att det blir fler och fler saker som Sune inte kan göra själv. Fler och fler saker som Ewa måste hjälpa honom med. Sune kan klä på sig själv, men Ewa måste vara med och säga vad han ska göra.

- Först tar du den strumpan, och sen den strumpan…. Jag måste ju stå bredvid honom, annars blir det ju inte rätt, säger hon. Detsamma gäller för tvätt och dusch. Vid frukost vill Sune ber sin smörgås själv. Men det blir fel. Smörgåsen går sönder. Och det slutar med att Ewa får bre istället.

Två dagar i veckan är Sune på ett dagcentra för personer som liksom honom fått diagnosen alzheimers i ung ålder. Dagcentrat ger ett socialt sammanhang och de gör mycket aktiviteter för att stimulera minnet. De åker ofta på utflykt i dagcentrats minibus. Då är det antingen ABBA eller dansband som dånar ur högtalarna. Alla sjunger med.

Sune kallar sitt dagcentra för "gubbadagis" och han tycker mycket om att vara där. Han har vänner, målar tavlor och får hålla på med musik som han älskar.
Alzeimers är en sjukdom som utvecklas olika hos olika personer. Därför kan ingen veta hur sjukdomen kommer att utvecklas hos just Sunes och ingen kan säga hur snabbt hans situation kommer försämras. Det enda besked Ewa och Sune får att han kommer bli sämre och sämre. Det är med den oron som Ewa lever.

- Tänk att vakna en morgon och han inte känner igen mig, säger Ewa. Då kan han ju inte minnas den tiden som vi har haft tillsammans. Om han vaknar och frågar; Vem är du? Då är han ju Sune, men ändå inte Sune. För han känner ju inte igen mig.

Amanda Glans är radioproducent, utbildad på Dramatiska Institutet.  Hon har gjort den uppmärksammade dokumentären ”Jag ringer dig ibland” som sändes hösten 2009. I dokumentären riktar Amanda en mikrofon mot sin mormor och sin mamma. Det hon vill veta är inte bara vad mormodern upplevde under Förintelsen - utan hur de upplevelserna har förts vidare och påverkar hela Amandas familj.

2010 blev hon den första mottagaren av Susanne Björkmans stipendium, för sitt arbete som dokumentärmakare. Amanda har jobbat för BBC och Sveriges Radio. Hon var reporter i sommarserien ”Det svåra valet” och i porträttserien ”Moderna Marior”, två produktioner för Sveriges Radio som fick fina recensioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".