1 av 5
Stella Sevander (i vit rosett) tillsammans med släktingar
2 av 5
Stella Sevander
3 av 5
Stellas farmor med Stellas far Milton i famnen
4 av 5
Stellas farfar Kuuno och dåvarande fru Liisa
5 av 5

Med rötter i flera länder - en släkthistoria

"Men alltid när man ska bygga ett paradis, hamnar man i helvetet" skriver Stella Sevanders mor.  Stella bor i dag i Sverige. Men hon och hennes släkt har genom årtionden flyttat runt i världen. Ibland på flykt ibland på jakt efter jobb och ett bättre liv.

Stellas familj har drabbats hårt, liksom så många andra familjer runt om i välden i dag. Hur klarar man såna prövningar? Hur har allt detta påverkat Stella? I den här dokumentärern får du höra Stella Sevander själv berätta om hennes familjs historia.

 Stella Sevander föddes i Sovjetunionen efter "det stora fosterländska kriget". Det var en lycklig tid, säger Stella: hungersnöden var över, Stalins terror var över, kriget var över, men tron på socialismen var kvar.

Stellas mor- och farföräldrar var amerikafinnar, som hade kommit till Sovjetkarelen under 1930-talet från USA för att bygga arbetarnas paradis. De ville hjälpa till med förverkligandet av de första femårsplanerna. De var skickliga yrkesarbetare och de hade moderna arbetsverktyg med sig. De hade sålt sina egendomar och de hade pengar. De var varmt välkomna.

"Men alltid när man ska bygga ett paradis, hamnar man i helvetet" skriver Stellas mor i sin bok.

De lockades till fina förhållanden, men verkligheten var helt annan. De fick bo i trånga baracker, flera familjer fick dela lägenheten. Arbetet var tungt. Människor började försvinna i Stalins terror, även Stellas morfar. Sen bröt kriget ut. Efter kriget var Stellas far försvunnen.

Stellas familj har drabbats hårt. Hur klarar man såna prövningar? Hur har allt detta påverkat Stella?I den här dokumentärern får du höra Stella Sevander själv berätta familjens historia.

Kaarina Honkanen gick journalistutbildningen i mitten på 60-talet vid universitetet i Tammerfors. Efter flytten till Sverige arbetade hon 10 år med arbetsförmedling och studie- och yrkesvägledning i grundskolan samtidigt som hon frilansade som journalist. Från 1980 har hon arbetat för Sveriges Radios finska redaktion. Under årens lopp har det blivit barnprogram, ungdomsprogram, aktualiteter mm. Just nu gör hon regionala program i P4 och kultursöndagar i P2 för Sisuradio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista