- Ska vi gå på bio eller kasta sten på polisen?

- Jag ska döda de jävla grisarna. Hatar polisen, ska skjuta dom, typ. Det säger Daniel 17 år från Kortedala utanför Göteborg. 
Han är en av få ungdomar som faktiskt dömts för stenkastning mot polis. Och här berättar han sin historia. 

Det har blivit vardagsmat i medias rapportering med bilbränder, stenkastning och upplopp i landets förorter. Men det är ovanligare att höra hur ungdomarna som kastar sten tänker och känner. I den här dokumentären möter du Daniel 17 år som kastat sten mot polisen och som faktiskt är en av de få som också dömts för det.

I dokumentären - Ska vi gå på bio eller kasta sten på polisen? berättar Daniel vad han och hans kompisar tänkte på den där kvällen då de tog upp gatsten från torget i Kortedala centrum och kastade mot polisen.

Vad var det som gjorde att Daniel var med den där kvällen i göteborgsförorten och slängde sten och krossade rutor för över 100 000 kronor? Vad får en 17-årig kille att kasta sten? Vad tänkte han? Och vad hände med polisen?

Det är frågor som journalisten Josephine Freje Simonsson ställer i dokumentären. Envist och nyfiket söker hon svar. Och sakta men säkert växer det fram en bild av vem Daniel är, vad han känner och tänker och hur han ser på sig själv och vad han gjort.

När domen mot Daniel har kommit är det Josephine Freje Simonsson som ringer upp honom och berättar att straffet blev skadedstånd och 70 timmar samhällstjänst.
- Hur känns det då?
- Ganska mycket....
- Ångrar du dig nu liksom att du gjorde det?
- Alltså man kan inte säga att man ångrar sig. Man har ju ändå gjort en sak. Det är klart att man ångrar det men man kan inte förändra vad man har gjort, liksom.
- Är det att du ångrar att du åkte fast om man säger så?
- Ja, egentligen.

 

Josephine Freje Simonsson 
jobbar som grävande reporter på SR Brunchrapporten (Gräv-Josse) och tilldelades nyligen Pennskaftets pris 2010 för flera granskande inslag i P3.