Livet är en lista

36 min

"Mjölk, fetaost, grön pesto, knäckebröd, tomatsoppa".
Eller kanske: "Ge ut en bok, lära mig dansa tango, skaffa minst två barn".
Att skriva listor är ett bra verktyg för att strukturera sitt vardagsliv, och sina drömmar och visioner. Men vad händer när listorna och kontrollbehovet tar över, och livet blir någonting man bockar av?

- Det här med att leva i stunden. Det stressar mig. Då kanske något passerar mig förbi, säger Elina Wessman.
För att inte missa något gör Elina listor, över allting i sitt liv. Från dagliga småbestyr till livsavgörande beslut.


Det som ska inhandlas på mataffären spaltar hon upp i punktform. Alla större beslut förvandlas för-och-emot listor, där hon gör en stapel med plus, och en stapel med minus, och väger de båda mot varandra. Sina olika arbetsuppdrag som frilansande skribent rangordnar hon med invecklade färgkodade system på datorn. Och den stora passionen i livet, musiken, listar Elina utifrån månadens bästa skivor, årets bästa skivor, årets bästa låtar, årets bästa instrument, recensionsbetyg och "bäst just nu"-listor.

Elina har skrivit listor i hela sitt liv, och menar att listmakeriet är delat i två delar. Dels är listorna något rent lustfyllt - ett sätt att åskådliggöra sig själv, sina tankar och sin smak genom till exempel musikaliska topplistor. Dels är det ett instrument för att hantera och strukturera en komplicerad och spretig vardag.

- Jag är i grunden en rörig person som är dålig på att hantera stress. Det är därför jag har byggt upp det här listsystemet, för att kontrollera min tillvaro, säger Elina Wessman.

Listorna hjälper Elina att få saker gjorda, och att reservera tid och plats i hennes liv för det och dem som är viktiga för henne. Men det går lätt överstyr.

- Nackdelen är när man känner att "jag klarar mig inte utan listorna". Man litar inte på sig själv och sin förmåga att ha struktur utan hjälpmedel, och då blir man väldigt sårbar. Det behövs balans… Jag övar på att inte planera och boka upp alltför mycket, så att det finns utrymme kvar för spontanitet och det jag är sugen på att göra i stunden, säger Elina.


Hon ser sitt listskrivande som ett beteende besläktat både med hennes egen personlighet, och med samhället vi lever i.

- Jag skulle säga att det är personlighetsdrag som smälter in alltför väl med ett mönster som redan finns i samhället, och en press som finns särskilt på unga tjejer som försöker att göra karriär.

Men vad händer med livet då, när det blir något du försöker bocka av?
- Det blir ungefär som när man fick i uppgift att läsa en bok i skolan. Boken kan vara hur bra som helst, men bara för att man måste läsa den så blir det lite tråkigare…

Livet är en lista
är gjord av en annan nitisk listmakare, Elisabeth Terenius, journalist utbildad på Södertörns Högskola. Hon har jobbat bland annat som programledare, reporter och producent på SR Uppland och SR Norrbotten.