1 av 8
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

- Jag pekades ut som grisplågare

Drevet mot grisuppfödare gick som hetast julen 2009. Jörgen Blakstad pekades ut som en av landets värsta grisplågare. Här hör du hans unika berättelse om tiden som var, om året som gått och om hur det påverkat honom.

- De får media och hela det politiska etablissemanget med sig, vår stadsminister ifrågasätter om han ska äta julskinka på julafton, vad får det för proportioner? Det är helt orimligt, säger Jörgen Blakstad som önskar att någon skulle ställt sig på böndernas sida.

Det har snart gått ett år sedan Djurrättsalliansen polisanmälde 90 bönder för vanvård av grisar.

I media följdes avslöjandet av ett massivt drev mot de utpekade. Samtliga polisanmälningar lades ner men kvar stod bönderna utan upprättelse.

Djurrättsalliansens bilder släpptes officiellt en tisdagsmorgon och det tog inte länge innan journalister ringde och ville komma ut till Jörgens gård. Han fick se de bilder som påstods vara från hans grisstallar samtidigt som han filmades och fick kommentera det han såg. Vårt besök river upp känslor hos Jörgen från då han hängdes ut i media.

-Jag förstod att journalisten ville ha en nyhet och tog henne till en kulting som fötts med en böld på benet och frågade henne om den skulle avlivas. Hon svarade att hon inte kunde avgöra en sådan sak. Då sa jag till henne att du kan inte avgöra om den här ska avlivas eller inte. Men din kameraman kan zooma in bölden och säga till hela svenska folket att jag är en djurplågare i TV.

Jörgen Blakstad är tredje generationens bonde på Sälboda herrgård i Värmland. Hans yrkesstolthet har fått sig en rejäl törn sedan han hängdes ut i media för vanvård av grisar.

-När man söker på Sälboda herrgård på internet så står där, trots att jag blivit friförklarad, att här dokumenterats flera brott mot djurskyddslagen och att jag är en av de värsta grisplågarna i landet... det kommer ju alltid att finnas där, säger Jörgen Blakstad som kände sig ensam i den här situationen.

-Jag hade givetvis velat att vår jordbruksminister, Eskil Erlandsson, skulle undersökt vad som hänt innan han uttalade sig. Att han skulle ha tillsatt en utredning eftersom det finns två sidor av det här, åtminstone det kunde han väl ha gjort.

Jörgens liv har tagit en kraftig vändning sedan han stod i mitten av mediedrevet. Hör hans berättelse om arv, förväntningar och om att gå emot sina drömmar.

Det handlar om människan bakom "djurplågaren".

- Djurrättsalliansens syfte med det här var ju att de var emot en produktion som de inte kunde acceptera, men vi var många som kom i kläm där, säger Jörgen Blakstad.

De som gjort dokumentären heter Tina Andersson och Anna Törnkvist.

- När larmet om vanvård av grisar kom förra året, arbetade vi båda som nyhetsreportrar på SR Blekinge och TV4Nyheterna i Umeå. Sedan dess har vi inte kunnat släppa tanken på att följa en av de bönder som polisanmäldes av Djurrättsalliansen.

I den intensiva rapporteringen fick vi aldrig möjlighet att se människan bakom den så kallade grisskandalen. Därför är vi väldigt nöjda att vi fått chansen att berätta Jörgens historia.

Tina Andersson och Anna Törnkvist är båda utbildade kulturjournalister vid Umeå Universitet och driver sedan början av året produktionsbolaget Redheadmedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".