1 av 6
KyrkoherdBengt Lindwall är en av få i Stenberga som idag vill prata om det som hände. Foto: Anders Nyberg
2 av 6
Här vilar syskonparet Gunnarsson på kyrkogården i Stenberga. Foto: Anders Nyberg
3 av 6
Metoden som pyromanen använde sig av. Bildenär tagen från utställningen om pyromanensom finns i polishuset i Vetlanda. Foto: Anders Nyberg
4 av 6
Foto: Anders Nyberg
5 av 6
Tomten som Bengt och hans fru Marita hittadei syskonparets nedbrända hus. Foto: Anders Nyberg
6 av 6
Foto: Axel Zaar

Skräcken för Stenbergapyromanen

Lyssna på Skräcken för Stenbergapyromanen (mp3)
25 min

Natten till den 14 april 1989 vaknade Stenberga i Vetlanda kommun upp till ett inferno. Det brann i fritidshus, bostadshus och ladugårdar. Det var mest djur som brann inne, men ganska snabbt kunde polis och räddningstjänst konstatera att ett äldre syskonpar saknades. Detta blev början på slutet av decennier av skräck för Stenbergaborna. Bengt Lindwall är en av få som idag vill prata det som hände. 

För detta var nämligen inte första gången Stenberga drabbades av en pyroman. I början av 80-talet dömdes en man för ett antal bränder på 60- och 70-talet i centrala Vetlanda och Stenberga. Men nu hade det brunnit igen och frågorna hopade sig i Stenberga, vad hade hänt med syskonparet? Och vem låg bakom bränderna den här gången?

Kyrkoherden och Stenbergasonen Bengt Lindwall engagerade sig snabbt i händelserna i Stenberga. Han skrev flera öppna brev till pyromanen och höll flera gudstjänster om det som hände i hans barndomsbygd.

- Folk sov med gevären under sängen, så illa var det säger Bengt Lindwall, när han idag mer än 20 år sedan minns tillbaka på skräckens tid i Stenberga.

Syskonparet Sigvard och Gunhild Gunnarsson hittades senare innebrända i två olika byggnader i Stenberga. De hade blivit mördade, ihjälskjutna med ett avsågat hagelgevär.

Bengt Lindwall berättar om hur hela Stenberga försattes i skräck i skuggan av pyromanens dåd.

Jag som har gjort dokumentären heter Anders Nyberg och jag är uppväxt i grannkommunen Hultsfred, bara några mil ifrån Stenberga. Det här är faktiskt ett av mina allra första minnen i livet, jag var två år och hade precis flyttat till Hultsfreds kommun.

- Jag minns att min gammelmormor Elin, som bodde i andra delen av Småland, ringer hem till oss och säger, stäng nu alla dörrar och fönster, för nu är Stenbergapyromanen ute igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".