1 av 5
2 av 5
Elisabeth Moritz i sin foajé. Foto: Linda Evereus
3 av 5
Elisabeth Moritz utställning på galleriet. Foto: Linda Evereus
4 av 5
Reporter Linda Evereus
5 av 5
Elisabeth Moritz Foto: Linda Evereus

Efter tumören

P4 Dok Efter tumören
26 min

Sänds söndag 21 november kl.22.05

- Tumör, sade läkaren. Tumör. Tu meurs. Du dör, du dör...
Det var vad Elisabeth Moritz hör när läkaren lugnt skulle meddela provsvaret, svaret på vad den där huvudvärken, de märkliga blixtrarna och vridningen av synfältet berodde på.

Det här är en dokumentär om hur man kan klippa sönder sig själv för att sätta ihop sig igen, om en fransk hjärna som löper amok och om flygande cigarrer.

Plötsligt fick den ordlösa skräcken ett namn – Solitary Fibrous Tumour. Och där började resan. Att lära sig att hantera rädslan. Att inse att det här är något jag inte klarar av själv och att även om man är van att klara av allt så är människan plågsamt beroendeav en kropp i den här världen.

- Jag har alltid kunnat gå på, strunta i gränser, eller rentav gå över dem och jobba vidare även om jag inte orkat. Och så plötsligt sätter kroppen stopp.

Så säger Elisabeth Moritz när hon ska försöka sätta ord på hur hennes liv förändrats av tumören, av skräcken, det förändrade seendet och vad hon bär med sig av den erfarenheten. Av insikten hur skört livet är och hur beroende människan är.

Elisabeth Moritz är konstnär, har levt nästan hela sitt vuxna liv i Frankrike och med ordet tumör – du dör, liksom knackande i huvudet börjar hon bearbeta skräcken på sitt sätt, med sitt arbete. Med konsten.

För en konstnär som får ett förändrat seende förändras allt. Nu, efteråt, säger hon att hon fått insikten att seendet inte handlar om ögonen, utan om hjärnan.
- Jag har fått se världen på ett annat sätt, eller kanske som jag gjorde långt tidigare, säger hon.

Hör om hur det känns att inte känna igen ansiktena på sina närmaste, att handla godis i kiosken på sjukhusetoch inte känna igen en enda förpackning och att ligga i sjukhussängen och sakta greppa att det där märkliga, som mest av allt ser ut som cigarrer med något som rör sig upp och ned mitt på, att det faktiskt är fåglar. Om skräcken och seendet och ett sätt att hantera vägen i, genom och fram till – efter tumören.

 Efter tumören är en dokumentär gjord av Linda Evereus, reporter och programledare på Sveriges Radio i Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".