1 av 5
Greta Callne, hustru till grundaren Olof, har skött bokföring och pappersarbete sedan den 1 oktober 1953. I adventstid 2010 gick hon i pension i familjeföretaget, 84 år gammal.
2 av 5
Vad skulle farfar ha sagt - en dokumentär som speglar det hårda slitet, men även glädjen i småföretatarens vardag.
3 av 5
Efter 25 år med arbete sju dagar i veckan och en väckarklocka som ringt i ottan tog Per Callne beslutet att stänga för gott. Sista morgonen i konditoriet är känslorna många och kluvna.
4 av 5
En svensk hjältesaga med doft av vemod, frihet och saffran
5 av 5
Reporter Lena Callne

Vad skulle farfar ha sagt?

40 min

En familjesaga med doft av nybakt bröd når sitt slut under advent 2010.

På 1950-talet förverkligade slaktarsonen Olof Callne sin företagardröm och etablerade Callnes Konditori i den blomstrande förorten Stuvsta i Huddinge kommun. Mer än 50 år senare, lördagen den 27 november 2010, släcker hans son Per den röda neonskylten för sista gången. Ett halvt sekel av bageriarbete i arla morgonstund, tusentals koppar kaffe till fikande gäster och tonvis av pepparkakor, lussekatter och grovlimpor är nu ett minne blott. Ett familjeföretag går i graven och skälen är många. Men framför allt handlar det om det hårda slitet, under senare år till allt lägre lönsamhet.

Känslorna när Per Callne släcker den röda neonskylten med ordet KONDITORI för sista gången är förstås många. Vemodet dallrar i luften jämte doften av färskt saffransbröd. Den fysiska tröttheten efter alla år av slit är närvarande, men också frihetskänslan och förväntan inför framtidens utmaningar. En press som hotat äta upp honom och familjen lättar.

Beslutet att stänga för gott, påverkar fler än ägaren Per Callne. Trogna stamkunder blir tårögda av vemod, men framförallt förändras livet för Greta Callne. Hon fanns vid sin makes Olofs sida när han öppnade konditoriet under 1950-talet. Fram tills stängningen 2010 är det hon som skött bokföringen och administration. Nu går hon i välförtjänt pension – med viss sorg men stor lättnad.

Radiojournalisten Lena Callne gifte in sig i konditorsläkten Callne på mitten av 1990-talet. Under 15 år har hon inte bara njutit av det goda brödet, men även fått inblick i entreprenörens vardag – hört orden om friheten med att vara sin egen; en frihet som med ett utifrånperspektiv kan te sig som en chimär med tanke på det hårda arbetet. Nu följer hon Per och hans närmaste under konditoriets sista dagar.

I en tid när småföretagandet ofta beskrivs som det förlösande svaret på arbetslösheten i Sverige , speglar hon såväl de positiva drivkrafterna som det hårda slitet för en småföretare i sin P4-dokumentär. Samtidigt finns hela tiden den personliga nerven närvarande; en nerv bortom ekonomiska kalkyler och rationella beslut. Hennes egna barn blev förskräckta när de hörde att farbror Per tagit beslutet att konditoriet skulle stänga.

 ”Vad skulle farfar ha sagt? Han som älskade konditoriet och sina bullar så mycket…”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista