Peter Sandberg

Att definiera Gud

Söndag 4 maj 17.00 i P1, med repris 9 maj 21.03

Gud sägs vara evig, allsmäktig, allvetande och fullkomligt god. Gud benämns ofta  med ett genus, Han är en han. Och han beskrivs ofta som någon som kan tilltalas som ett Du.  

Trots dessa beskrivningar säger den kristna traditionen att det inte att går att definiera vad Gud verkligen är. Gud är ett gränsfenomen, bortom förnuft, bortom tanke och bortom människans språk. Samtidigt - om ordet Gud ska kunna användas på ett meningsfullt sätt - så måste det ändå gå att säga något vettigt om dess innebörd. Så vad pratar vi om när vi pratar om Gud i vår tid?

När vi definierar världen gör vi det i förhållande till vad vi kan få reda på och omfatta med våra sinnen: tid, rum, materia, att existera eller inte existera, det vi tror oss kunna förstå och förhålla oss till.

Likadant tycks det vara när det gäller Gud. Vi beskriver Gud med samma ord som vi beskriver världen och tingen. Gud är god på samma sätt som en människa, fast i litet större omfattning.

Gäster: tidigare ärkebiskop KG Hammar, numera lärare i teologi vid Lunds universitet, Ulf Jonsson jesuitpater och doktor i religionsfilosofi och Jonna Bornemark, doktorand i filosofi vid Södertörns högskola.

Programledare och producent: Peter Sandberg.


Boktips:
Med tanke på Gud av Ulf Jonsson
Jag har inte sanningen, jag söker den -  Ami Lönnroth intervjuar KG Hammar

Programmet är en repris från januari 2008

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista