Peter Sandberg

Kära lyssnare, välkomna till Teologiska rummets hemsida.

Teologiska rummet 13, 20, 27 april och 4 maj 17.00 i P1

Teologiska rummet kommer att sändas fyra veckor i P1 under våren, på samma tid där filosofiska rummet vanligtvis sänder. Vi börjar den 13 april och fortsätter 20 april, 27 april och 4 maj. Sedan är Filosofiska rummet tillbaka i tablån igen.

Även i höst kommer Teologiska rummet att sändas vid fyra tillfällen.

Teologiska rummet kommer att ta upp frågor om vad vi tror på, religionens roll för individen och samhället och de teologiska tvistefrågor som diskuterats genom historien. Dessutom ska vi prata om teologins historiska utveckling och religion som grund för konflikt. Under våren är följande program inplanerade:

Första programmet (13 april) kommer att handla om de kristna dogmerna och hur de kan tolkas i modern tid. Där medverkar Ola Sigurdsson, professor i tros och livsåskådningskunskap, Elena Namli, teolog och Ulf Jonsson, jesuitpater och författare.

Andra programmet (20 april) kommer att utgå från boken The stillborn God – Den dödfödde guden – som är skriven av den amerikanska idéhistorikern Mark Lilla. Det handlar om sekulariseringen av västvärlden och dess konsekvenser för politik och tänkande. Gäster är Göran Rosenberg, författare, Ola Sigurdsson, professor i tros och livsåskådningskunskap och Marie Demker professor i statskunskap.

Tredje programmet (27 april) ska handla om Islam och den fria viljan. Vad säger Koranen och den muslimska traditionen om individens fri vilja? Där möter vi bl.a Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker och Jan Hjerpe, islamolog.

Det fjärde programmet (4 maj) ska handla om att definiera Gud. Hur kan vi skapa oss en bild av något som övergår vår fattningsförmåga? Gäster är förre ärkebiskopen KG Hammar, författaren och jesuitpastorn Ulf Jonsson och doktoranden i filosofi Jonna Bornemark.

Välkomna att lyssna! 

Peter Sandberg programledare och producent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista