Peter Sandberg

Om dogmer

söndag 13 april 17.00 i P1, med repris fredag 18 april21.03

Att tro på Guds människoblivande, på Kristi död och uppståndelse, är det tro trots förnuftet eller på grund av det? Harmonierar tron på Gud med människans förstånd eller inte?

Teologi handlar av naturen om kunskapsteori: hur vet jag att det jag tror på är sant, och om jag inte vet, kan jag tro ändå - utan att veta riktigt vad jag tror på? I den moderna teologin studeras dogmerna utifrån olika sammanhang, från naturvetenskapligt, historiskt, socialt, psykologiskt, kulturellt och politiskt perspektiv. Modern teologi har också fått ny näring genom det postmoderna tänkandet där sanningsbegreppen ifrågasätts och omtolkas.

Men dogmerna spelar också roll för individens religiösa identitet. Många väljer att tolka dogmerna symboliskt för att hitta bilder för sin egen tro. För andra är dogmerna en sammanhållande kraft, det teologiska ramverket att samlas kring i kyrkan.

Så vilken roll spelar de kristna dogmerna för dagens troende?

Gäster är Ola Sigurdsson, professor i tros och livsåskådningskunskap vid Göteborgs universitet, Elena Namli, teolog och etiker vid Teologiska högskolan i Stockholm och Ulf Jonson, jesuitpater och religionsfilosof. 

Producent och programledare är  Peter Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista