Islam och den fria viljan

Söndag 27 april 17.00 i P1, med repris 2 maj 21.03

Islams teologi – kalam - växte fram som en reaktion på de debatter och  frågeställningar som utvecklades i den tidiga islams sociala och politiska miljö. Till de centrala teologiska frågorna hör och hörde förhållandet mellan tro och gärning, Guds och Koranens natur, predestinationen och den fria viljan. 

Veckans program ska handla om en fråga som skapat och skapar livlig diskussion inom både kristendom och islam: frågan om Gud och människans fria vilja.

Historiskt sett har de två riktningarna Ashariter och Mutaziliter varit de som mest påverkat synen på människans fria vilja. Men idag finns många muslimska teologer som förutspår en nytolkning av människans relation till Gud, där människan hamnar mer i centrum för teologin.

Gäster är Muhammad Fazlhashemi, idéhistoriker vid Umeå universitet och och Jan Hjerpe, professor eméritus i islamologi vid Lunds universitet. Programledare och producent: Peter Sandberg.

Boktips: Vems islam? av Muhammad Fazlhashemi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".