Språkråd

Tidgivning i radio och tv

Två sätt att ange tid är korrekta på svenska: Vi använder normalt ett 2 x 12-timmarssystem i tal och talar om sju- och nioföreställningen på bio t.ex. I skrift används systemet 0–24.

Radio- och tv-medarbetare bör fritt kunna få välja mellan de två mönstren när de talar. För många framstår 2 x 12-timmarsmodellen som den naturliga också för tal i medierna. Andra föredrar den otvetydiga precisionen i 24-timmarsmodellen.

I 12-timmarsmodellen måste man ibland göra förtydligande tillägg som ”klockan 8 i kväll”, ”… sänds varje dag kl 6 på morgonen” för att det inte ska bli några missförstånd.

Dialekt och brytning
Att tala med ”dialekt”, dvs. med en regional färg som visar varifrån man kommer, är numera tveklöst tillåtet i radio och tv. För medverkande har det egentligen alltid varit det – att samma sak också ska gälla medarbetare i alla funktioner är en insikt som vuxit fram gradvis.

Nu pågår en liknande utveckling i synen på utländsk brytning. Svenska språket är i dag ett gemensamt kommunikationsmedium för alla som bor här, oberoende av ursprungsland. Det innebär att uttal som är mer eller mindre färgade av andra modersmål har blivit en normal del av verkligheten i språksamhället. I medierna ska detta självklart återspeglas vid valet av medverkande.

Under den förutsättning som gäller för allt programarbete – att innehållet går fram tydligt och begripligt – ser språkvården inte heller några hinder för att även medarbetare ska få tala ”bruten svenska”. Det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser om språklig och annan kompetens på grund av en hörbar brytning.

Svordomar m.m
Många lyssnare och tittare blir upprörda av svordomar och andra så kallade fula ord i sändningarna. Lyssnar- och tittarposten har under alla tider innehållit brev där organisationer och enskilda reagerar mot svordomar. I kommentarer och svar har vi genom åren tagit avstånd från omotiverade svordomar men accepterat dem i bestämda sammanhang. Av naturliga skäl kan inte svordomar helt undvikas i programmen. De är en del av den språkliga verkligheten i samhället, och varje medverkande skall ha rätt att framträda med sitt eget språkbruk.

Språkvårdsparagrafen i sändningstillstånden säger att: ”SR/SVT/UR skall se till att språkvårdsfrågor beaktas i programverksamheten”, en bestämmelse som innebär att företagen har ett ansvar för att ett vårdat språk talas i radio och tv.

Vår ståndpunkt är att alla som kan uppfattas som företrädare för SR, SVT eller UR bör visa särskild medvetenhet vid bruk av svordomar i programmen. Vi rekommenderar därför återhållsamhet i användningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista