Mikrofon puffskydd radiostudio Vi i femman. Foto: Johanna Jennische

Språkvård

I sändningstillstånden för Sveriges Radio, SVT och UR sägs det att språkvårdsfrågor ska beaktas i programverksamheten. I vår språkpolicy är några av grundtankarna att språket ska kännetecknas av gott omdöme och användas med medvetenhet och att lyssnare och tittare utan störningar ska kunna uppfatta och tillgodogöra sig innehållet i våra sändningar.

Namn:
 
E-post:
 

 
 
 

Språkbrevet
Språkbrevet med språkliga råd för medarbetare vid Sveriges Radio, SVT och UR har funnits sedan 1981. Sedan många år har också allmänheten kunnat prenumerera på brevet. Från 2014 finns Språkbrevet endast i digital form. En prenumeration på Språkbrevet är gratis. Varje gång ett nytt språkbrev publiceras kommer du att få ett mejl, med själva brevet som en bifogad pdf-fil. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via de mejl du får.

Det svenska språket förändras ständigt och det färgar av sig också på språket i radio och tv. För medarbetarna gäller det att alltid ha publiken i centrum. Nya ord och uttryck kan till exempel behöva en förklaring innan de är bekanta för en större allmänhet.

Begripligt, levande och korrekt – så tror vi att det språk ser ut som har störst chans att nå fram till lyssnare och tittare, effektivt och utan onödiga störningar. Just de tre språkmålen är det också som brukar utkristallisera sig, när vi möter medarbetare på redaktioner och avdelningar.

Att det förberedda talspråket är det som ofta fungerar bäst i radio och tv brukar de flesta också vara överens om. Ett ledigt språk, som precist och nyanserat kan förmedla sitt innehåll, ligger nära idealet.

Skriftfrågor har med åren fått allt större betydelse i verksamheten och vi arbetar för att kvaliteten ska vara hög också på webbsidor, vid programtextning och i text-tv.

Sveriges Radios språkpris
Sveriges Radio har delat ut språkpris sedan 1987. Till en början var det ett enda pris, men från 2001 till 2013 utsågs pristagare i två kategorier varje år, dels till medarbetare i lokal kanal, dels till medarbetare i riksprogram. Båda prisen gällde program på svenska språket. Men från och med 2014 finns ytterligare en kategori – ”medarbetare i program på andra språk”. Prisets syfte är att främja det talade språkets utveckling och stimulera intresset för språkbehandlingen i radio. Det delas ut för ”föredömlig behandling av språket”.

Språkvårdare
Programbolagens språkvårdare ger medarbetarna på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion råd i alla slags frågor som rör språket. Det kan gälla uttal av namn på svenska eller utländska platser eller personer. Det kan också handla om att besöka redaktioner och diskutera presentationsstil, begriplighet och språkriktighet.

Språkvårdaren Lena Cousins är språkvetare med bland annat fonetik i sin examen. Lena Cousins har tidigare arbetat med språkrådgivning och uttalsfrågor på BBC, och här hemma i Sverige har hon jobbat som översättare.

Språkvårdaren Lotta Ederth har varit radio- och tv-journalist i ett 25-tal år; större delen av tiden som programledare på P4 Östergötland, men även som reporter, producent och Eko-presentatör. Lotta har också arbetat på Sveriges Television, TV4 och BBC och har universitetsstudier i svenska, nordiska språk, engelska och franska i bagaget.

Kontakta språkvårdarna:
sprakvard@sverigesradio.se  
08-784 50 47


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista