Vanliga frågor

Här är de vanligaste frågorna som kommer till .

Hittar du inte svaret nedan, mejla lyssnarservice@sr.se
eller ring 08-784 84 84, vardagar kl 10-12, 13-15.

När går programmet jag just hörde i repris?
Sändningstider, programinnehåll och mycket mer hittar du på respektive programs sajt. All information finns samlat under rubriken ”Program & tablåer” som finns i program A-Ö. 

Går det att lyssna på programmen i efterhand på Internet?
Ja, de flesta program går att lyssna på i 30 dagar efter sändningsdagen. Av upphovsrättsliga skäl kan programmen inte ligga ute längre.

Går det att köpa program?
Ja, de flesta program finns att köpa hos Programförsäljningen. Kostnaden beror på programmets längd och hur det ska användas. Vi säljer inte längre program för privat bruk.

På vilka frekvenser ligger de olika kanalerna?
Frekvenserna är olika beroende på var i landet du bor. Frekvenstabeller finns på Teracom. 

Går det att lyssna på Sveriges Radio utomlands?
Ja, om du är i utlandet kan du lyssna på Sveriges Radio via satellit. Du kan också lyssna på Sveriges Radio via webben utomlands.

Får lärare spela upp Sveriges Radios program från nätet för sina elever eller krävs särskilt avtal för detta?
Det går utmärkt att lyssna på radio via vanlig radioapparat eller via webben i klassrum. Programmen ligger kvar 30 dagar i lyssningsarkivet.

Vad är DAB?
DAB är en förkortning för Digital Audio Broadcasting och är den tekniska benämningen för ett nytt digitalt sändarnät. För att höra sändningarna krävs en DAB-mottagare, men DAB-kanalerna går även att höra på Internet. Mer information om DAB finns på sverigesradio.se/digitalradion

Vad är poddradio?
Poddradio är en tjänst som gör det möjligt att ladda ner radioprogram och lyssna på dem i datorn, mp3-spelaren eller mobiltelefonen. Mer information om

Vilken musik var det jag hörde?
Om du vill veta vilken musik som spelats i P2, se . För information om vilken musik som spelats i P3, se . Låtlistor för P4 finns på sverigesradio.se - välj din lokala P4 kanal och klicka sen på Låtlistor. Den musik som spelas i P1 finns på respektive programs hemsida.  

Vem väljer musiken?
Kanalerna har olika musikuppdrag och profil.

P1 fokuserar på ett talat utbud och musik förekommer därför främst i programmen Andliga sånger, Gudstjänsten och Helgsmål.

P2:s producenter väljer musiken till programmen inom sina specialområden, såsom opera, kammarmusik, kör, orkester, samtida musik, jazz och folkmusik från olika länder. Den musik som inte har någon programrubrik väljs av producenter med specialkunskaper inom framför allt klassisk musik i vid mening. För att hitta namnen bakom programmen och därmed musikvalet, gå in på sverigesradio.se/p2 och välj det programmet som du är intresserad av.

P3 består till 65 procent av musik. Läs mer om och . I P4 är 42 procent av utbudet musik.

Vilka olika yrkesgrupper finns det?
Journalister, reportrar, ljudtekniker, programchefer, administratörer, datatekniker, musiker, producenter, redaktörer, ekonomer bland annat. Fördelningen mellan kvinnor och män är relativt jämn bland programmedarbetarna.

Kan man praktisera på Sveriges Radio?
Varje termin tar P3 emot ett antal praktikanter till programmen som görs i Stockholm. Mer info om detta finns på P3:s hemsida:

Finns det någon policy för nyhetssändningar i radion?
Ekots nyhetspolicy som du kan ta del av finns här:

Hur bestäms vilka program som ska sändas?
Sveriges Radio bestämmer över innehållet i programmen. Ingen utanför företaget kan påverka vad som ska sändas eller inte sändas. Opartiskhet och saklighet präglar Sveriges Radios program. Sändningstillståndet, som riksdagen beslutar om, anger vida ramar för programverksamheten. Utifrån detta planeras tablån (vilka program som sänds) av respektive kanals ledning.

Hur uppstår ett nytt program?
Nya program kommer till på olika sätt. Medarbetare har idéer, gamla program utvecklas åt ett nytt håll, publikundersökningar analyseras, testprogram görs, lyssnare och omvärld inspirerar.
 
Vilket är det äldsta programmet i Sveriges Radio?
› Gudstjänst sedan 1926
› Radioteatern sedan 1930
› Morgonandakt sedan 1930
› Dagens dikt sedan 1937
› Ekot sedan 1937

Hur många lyssnar på Sveriges Radio under en dag?
Sveriges Radio har fyra miljoner lyssnare varje dag. P4 är den mest avlyssnade kanalen med 34 procents lyssning.

Mäts radiolyssnandet?
Ja, SIFO gör regelbundna publikundersökningar. 

Hur mycket pengar omsätter Sveriges Radio under ett år?
Verksamheten bekostas av mottagaravgifter (tv-licensen). Av denna är Sveriges Radios tilldelning 2,3 miljarder. Reklam är inte tillåten.

Vilka äger Sveriges Radio?
Sveriges Radio är ett stiftelseägt aktiebolag och har i och med det en självständig ställning.

Vem är Sveriges Radios chef?
Cilla Benkö är vd sedan oktober 2012.

När startade Sveriges Radio?
År 1925 under namnet Radiotjänst.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista