Språkråd

Dialekt och brytning
Att tala med ”dialekt”, dvs. med en regional färg som visar varifrån man kommer, är numera tveklöst tillåtet i radio och tv. För medverkande har det egentligen alltid varit det – att samma sak också ska gälla medarbetare i alla funktioner är en insikt som vuxit fram gradvis.

Nu pågår en liknande utveckling i synen på utländsk brytning. Svenska språket är i dag ett gemensamt kommunikationsmedium för alla som bor här, oberoende av ursprungsland. Det innebär att uttal som är mer eller mindre färgade av andra modersmål har blivit en normal del av verkligheten i språksamhället. I medierna ska detta självklart återspeglas vid valet av medverkande.

Under den förutsättning som gäller för allt programarbete – att innehållet går fram tydligt och begripligt – ser språkvården inte heller några hinder för att även medarbetare ska få tala ”bruten svenska”. Det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser om språklig och annan kompetens på grund av en hörbar brytning.

Tidgivning i radio och tv
Två sätt att ange tid är korrekta på svenska: Vi använder normalt ett 2 x 12-timmarssystem i tal och talar om sju- och nioföreställningen på bio t.ex. I skrift används systemet 0–24.

Radio- och tv-medarbetare bör fritt kunna få välja mellan de två mönstren när de talar. För många framstår 2 x 12-timmarsmodellen som den naturliga också för tal i medierna. Andra föredrar den otvetydiga precisionen i 24-timmarsmodellen.

I 12-timmarsmodellen måste man ibland göra förtydligande tillägg som ”klockan 8 i kväll”, ”… sänds varje dag kl 6 på morgonen” för att det inte ska bli några missförstånd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista