Katarina Gunnarsson. Foto: Fredrik Persson.

Katarina Gunnarsson prisad

Katarina Gunnarsson, Sveriges Radio P1, får ”Publicistklubben stora pris” 2012.

Grattis! Vad betyder det här för dig?
- Jättemycket. För mig handlar det om att någon sett och förstått det jag kämpat med i 19 år som journalist. Att lyfta fram människor i förorter och i bruksorter. Hitta röster som annars sällan hörs i media och få dem att berätta om samhällsproblem som är komplexa och inte alltid bekväma. Jag tycker det är särskilt roligt att det är ett pris som också röstas fram i PK-klubbar runt om i landet.

Vad betyder priset för det längre nyhetsreportaget?
- Priset är ett bevis på att det är viktigt med längre reportage i nyhetsflödet. Studio Ett har värnat det längre formatet när andra nyhetsmedier t ex Aktuellt de senaste åren har gått mot kortare inrikesreportage. Att Studio Ett har gått i motsatt riktning handlar bl a om några enskilda personers vision. Jag vill särskilt nämna Ann-Kristin Jönsson och Maria Meschke. Två coola kvinnor i 60 års-åldern som är något av doldisar men som genom åren verkligen satsat på de långa reportagen.

Vad gör du om fem år?
- Jag är 46 år nu. Om fem år hoppas jag att jag fortfarande brinner för mina ämnen. Men som samhällsutvecklingen ser ut kommer frågor om hur stad och land glider isär fortfarande vara aktuella. Förortens problem kommer nog inte heller att vara lösta om fem år. Jag älskar mitt jobb, att vara ute på fältet, att höra människor att berätta i gångtunnlar och utanför korvkiosker.
- Sedan hoppas jag att jag ska vara mer vältränad, ha börjat motionera och slutat tugga så många nikotintuggummin. Det lovar jag mig själv varje nyårsafton men om fem år kanske jag har lyckats.

Publicistklubbens Stora pris är på 30 000 kronor.

Fakta:
Katarina Gunnarsson, jobbar på Studio Ett, SR Ekot, P1, främst med långa nyhetsreportage, ”minidokumentärer ”på åtta-13 minuter. Hon får cirka sju dagar för att arbeta med varje reportage.

Hon har fått flera priser genom åren, bl a Röda Korsets journalistpris 2010 för reportaget om den kriminellt belastade rappgruppen Kartellen som sändes som dokumentär i P1 samt som reportage i Studio Ett i april 2009.
2009 nominerades Katarina till både Stora Radiopriset och till Stora Journalistpriset. Motiveringen löd "för att hon med stark närvaro och vassa frågor skildrar en verklighet som alla debatterar men få besöker".

Katarina Gunnarsson får priset för hela sin gärning och klubbens distrikt i hela landet var med och röstade fram pristagare henne. Priset delades ut på måndagskvällen och i samband med det intervjuades pristagaren av Stina Dabrowski. Motiveringen lyder: "För att hon förnyat det sociala reportaget genom att söka där få andra söker och därmed givit plats åt människor som sällan hörs."

Ulrica Bengtsdotter

Tidigare pristagare:

 • Rolf Gustafsson, SvD
 • 2010: Lena Sundström,
 • 2009: Ulf Elfving,
 • 2008: Bitte Hammargren,
 • 2007: Tidskriften Fokus
 • 2006: Tidskriften Situation Stockholm och tidningarna Faktum och Alumna
 • 2005: Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman
 • 2004: Carin Mannheimer
 • 2003: Sverker Olofsson
 • 2002: Cordelia Edvardson
 • 2001: Bo Holmström
 • 2000: Kristina Lindström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista