Christer Lundberg på Radiogalan. Foto Micke Grönbenrg/SR

Prisregn över Sveriges Radio vid Radiogalan

Lyssnarna utsåg Christer Lundberg och Lotta Bromé till Årets bästa programledare.

- Det känns helt otroligt, är ni säkra på att det stämmer?, sa en glad men rörd Christer Lundberg när han tog emot priset. Han passade på att tacka den övriga redaktionen för Christer i P3, och särskilt sin programledarkollega Morgan Larsson.

Sveriges Radio fick en rad priser vid årets Radiogala. P3 dokumentär blev Årets radioprogram, Spanarna i P1 vann klassen Årets underhållning och Klingan i P2 utsågs till Årets musik. Radiosportens Lasse Granqvist fick Radioakademins Hederspris och Specialpriset gick till Radiokorrespondenterna. Priset Årets rookie gick till Linnea Wikblad från P3, och delades ut tidigare under dagen.

Stora Radiopriset – alla vinnare och motiveringar:

Årets Rookie: Linnea Wikblad – P3 Sveriges RadioLinnea Wikblad är en intressant och intresserad radiopersonlighet som inte ger sig förrän sista ordet är sagt. Allt och alla är lika viktiga. Passionen för radio glittrar i hennes röst. En ny stjärna är född.

Årets Reportage: Saudiaffären – Studio Ett, P1 Sveriges Radio: När professionella radiojournalister nyttjar radiomediets alla möjligheter byggs dramatiken upp och en komplex historia blir begriplig. Saudiaffären är ett avslöjande i världsklass som skakade Sverige. Med signum Studio Ett i P1!

Årets Radioprogram: P3 Dokumentär – P3 Sveriges Radio: Väl underbyggt, tempofyllt och med stort engagemang bjuder årets radioprogram unga lyssnare ett viktigt innehåll av högsta klass. P3 Dokumentär är driven, levande och brännande nutidshistoria i radioform. Skapad av många duktiga producenter och reportrar.

Årets Närradio: Radio Totalnormal – 101,1 Stockholms närradio: Med närvaro och personligt tilltal, med berättelser och ämnen som berör har Radio Totalnormal tagit lyssnarna till sitt hjärta. Stor radiokonst i mindre format.

Årets Radiostation: Radio1 101,9 – MTG Radio: Med ett öppet, rakt och enkelt tilltal tas angelägna ämnen upp till debatt. Det direkta samtalet skapar nyfikenhet och nerv. Radio1 har visat att kompetent pratradio har sin givna plats i den svenska etern.

Årets Morgonprogram: Äntligen Morgon – Mix Megapol, SBS Radio: Med starka personligheter, kända gäster och ett spännande upplägg ger de sina lyssnare en härlig start på dagen. Äntligen Morgon i Mix Megapol är rappt, äkta i sin värme och humor och därför en av Sveriges största radioshower.

Årets Musik: Klingan – P2 Sveriges Radio: I sitt musikprogram låter Lennart Wretlind oss följa med på en världsomsegling till exotiska och avlägsna musikaliska hamnar. Radioprogrammet Klingan andas respekt, kunskap och kärlek och ökar förståelsen mellan människor från olika kulturer.

Årets Underhållning: Spanarna – P1 Sveriges Radio: Ett radioprogram med skärpa och humor som betraktar omvärlden och framtiden med intelligens och känsla. Spanarna i P1 sätter sig aldrig över sin publik utan får den att känna sig klokare och smartare. Tack för spaningen!

Årets Folkbildare: Micke Tornving förklarar – Mix Megapol, SBS Radio: Kunnigt och koncist gör han svåra saker begripliga. Micke Tornving har ett pedagogiskt tilltal som på ett roligt och annorlunda sätt förklarar sammanhangen och de komplicerade frågorna. Folkbildning ut i fingerspetsarna, helt enkelt!

Årets Specialpris: Radiokorrespondenterna Från världens alla hörn förmedlar de med stort engagemang nyheter, händelser och kunskap på ett alldeles eget vis. Och numera även med ungt perspektiv, Robin Olin, vår nya favorit! Hör upp när SR:s radiokorrespondenter med sina karakteristiska röster målar sin bild av verkligheten för miljoner radiolyssnare varje dag.

Årets Hederspris: Lasse Granqvist Med en unik förmåga och nerv att förmedla det intensiva skeendet har han under lång tid tjusat de svenska radiolyssnarna. Hans inlevelse och sätt att referera har för svenskarna förhöjt upplevelsen oavsett om vi vann eller förlorade. Han är en sann och stor tillgång för radiomediet. Lasse Granqvist är en av våra största röster genom alla tider!

TNS-SifoBästa kvinnliga programledare i radio 2012: Lotta Bromé, P4 Sveriges Radio Bästa manliga programledare i radio 2012: Christer Lundberg, P3 Sveriges Radio

* Undersökningen genomfördes i TNS SIFO:s ordinarie radioundersökning under perioden 15/8-10/9 2012. Totalt genomfördes 3 011 intervjuer med personer i åldern 9-79 år.

Stora Radiopriset delas ut av Radioakademin i nio kategorier, plus Hederspris och sitt Specialpris.Priserna Årets bästa kvinnliga respektive manliga programledare delas ut av TNS-Sifo, som har frågat radiolyssnarna*.

Jenny Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista