Bo Göran Bodin och Daniel Öhman tilldelades Stora Journalistpriset 2012 för Årets avslöjande. Foto: Scanpix

Stora Journalistpriset till ekoreportrar för Årets avslöjande

Ekots grävande reportrar Bo Göran Bodin och Daniel Öhman vann Stora Journalistpriset 2012 för sitt reportage om Saudiaffären, ”Projekt Simoom” i kategorin Årets avslöjande.

– Det känns helt fantastiskt. Vi har avslöjat att Sveriges regering fört hela svenska folket bakom ljuset för att hjälpa en diktaturregim och detta är ett kvitto på att vårt arbete har uppskattats, säger Daniel Öhman, som tilldelades priset förra året tillsammans med Malin Olofsson, för deras radioserie och reportagebok Matens Pris.

– Detta är ett projekt som vi levt med ett helt år nu så det känns otroligt roligt att någon annan tycker om det vi gjort, säger Bo Göran Bodin.

– Jag är jättestolt över hur Bo Göran och Daniel på ett mycket systematiskt och skickligt sätt har avslöjat en verklighet som många gjort sitt bästa för att tysta ner. Att Sveriges Radio vinner just den här kategorin två år i rad är ingen slump. Vi har mycket medvetet satsat på den granskande och grävande journalistiken, säger Cilla Benkö, Sveriges Radios stolta vd.

Motivering
Årets avslöjande: “För att de avslöjat hur makthavarna med ljusskygga metoder försökte dölja en vapenaffär som inte tålde att ses.”

Stora Journalistpriset delas årligen ut av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Priset som är på 100 000 kronor delas ut i fyra klasser, Årets Avslöjande, Årets Berättare, Årets Förnyare och Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".