Bilradio
Bilradio

Radio- och tv-avgiften

Radio- och tv-avgiften går till Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Det är du som lyssnare och tittare som betalar för programmen med en årlig radio- och tv-avgift.

Bakgrunden till finansieringssystemet är att värna om att vi i Sverige har oberoende radio och tv, det är viktigt för demokratin. Ett oberoende som inte ett politiskt styre och nya skattereformer ska kunna manipulera. Därför är en finansiering via en avgift ett bättre styrmedel än exempelvis via skatten.

Lagen som reglerar radio- och tv-avgiften heter Lagen om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst (1989:41).

I år, 2017, kostar radio- och tv-avgiften 585 kronor för tre månader. Det blir en årsavgift på 2 340 kronor per hushåll eller företag. Alla hushåll och företag som har tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift. Avgiften är lika för alla.

Den 14 november tog Riksdagen beslut om att ersätta dagens licensfinansiering, radio- och tv-avgiften, med en specialdestinerad skatt. Det skattefinansierade systemet, med en public service-avgift som tas in via skattsedeln, införs från och med den 1 januari 2019. Det innebär samtidigt att Radiotjänst i Kiruna läggs ned. Läs mer på: www.radiotjanst.se och www.skatteverket.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista