Sveriges Radio live, Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, Annika Lantz, Henrik Torehammar, Palmira Koukkari Mbenga, Radioapan, Anders Eldeman, Tomas Ramberg
Från vänster: Annika Lantz, Henrik Torehammar, Palmira Koukkari Mbenga, Radioapan, Anders Eldeman, Tomas Ramberg Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radio Live

Från 24 april till valdagen 9 september kan du följa många av dina favoritprogram live på Kulturhuset Stadsteatern.

 • Melodikryssa med Anders Eldeman, var med när Lantzkampen och Nordegren & Epstein sänder. Sitt i publiken när några av våra populäraste poddar – som USA-podden och Det politiska spelet – skapas. Eller följ Ekots vassa utfrågningar av de politiska partierna från första parkett.

Välkommen!
Cilla Benkö, vd

PS: Radioapan kommer såklart också att vara där. DS.

Världen är föränderlig – tablån likaså. Programpunkter kommer läggas till. för mer detaljerad information, följ oss här.

 
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, våning 4, Galleri Celsing
I samband med respektive programpunkt öppnar dörrarna en timme före start. Tänk på att komma i god tid för att vara säker på en plats. Förtäring finns att köpa inne i lokalen på våning 4. Evenemangen är gratis och öppna för alla.

I samband med Europride i Stockholm har alla programpunkter hbtq-koppling under vecka 31.

Måndag 30 juli 

 • Kl. 15:00-15:45
  Radiokorrespondenterna i P1 – Gaycation i Mellanöstern. Cecilia Uddén, Sveriges radios Mellanösternkorrespondent, tar över scenen på Kulturhuset och bjuder in till fyra dagars live-show på temat hbtq och Mellanöstern. Vid sin sida har hon Fredrik Apollo Asplund och tillsammans kommer vi att få höra en samling unika och starka historier och ha samtal med intressanta gäster på temat. Under täcknamnet ”Professor Bög” undersökte Apollo för ett par år sedan det dolda gaylivet i Syrien och Libanon. Men kroppen som insats tog han reda på hur det är att leva som gay i en region - vi får en återrapport och frågar oss vad som hände med hans vänner i Damaskus. Vi har också samtal om de moraliska aspekterna kring att resa på gaycation, gay vaccation, i regionen och hur det kommer sig att flera av 1900-talets intellektuella tungviktare i Europa valde mellanöstern som resmål. 
 • Kl. 16:00-16:45  
  P3 Korren - Livesamtal. Sveriges Radios korrespondent Palmira Koukkari Mbenga bevakar unga frågor globalt. Stonewall-upproret i New Yorks startade den moderna Priderörelsen och Palmira har träffat några av de personer som var med. Tillsammans med bisittaren Simon Rosenqvist tar de temperaturen på hbtq-situationen hos Etiopiens unga tillsammans med Samuel Girma. De lyfter också politiska framgångar och bakslag i Brasilien. Medverkar gör bland andra artisten Gabriel Fontana har sina rötter i landet.

 Tisdag 31 juli  

 • Kl. 14.00 -14:45
  P1 Kultur – Livepodd. Idrottsrörelsen och hbtq – en kärlekshistoria? Blev vinter-OS en brytpunkt för öppenheten inom sportvärlden? Bågskytten Isaa Sand, radiosportens Alexander Lundholm samt Sofia B Karlsson från Riksidrottsförbundet diskuterar villkoren för hbtq- idrottsutövare i den svenska och internationella idrottsvärlden. Programledare är Roger Wilson.   
 • Kl. 15:00-15:45                    
  Radiokorrespondenterna i P1 – Religion och hbtq. Cecilia Uddén, Sveriges radios Mellanösternkorrespondent, tar över scenen på kulturhuset och bjuder in till fyra dagars live-show på temat hbtq och Mellanöstern. Vid sin sida har hon Fredrik Apollo Asplund och tillsammans kommer vi att få höra en samling unika och starka historier och ha samtal med intressanta gäster på temat. Vi pratar skuldkänslor och det komplexa förhållandet mellan homosexualitet och religion. Hur de olika världsreligionerna förhåller sig till homosexualitet och varför hbtq-frågor fortfarande är kontroversiellt i vissa religiösa kretsar? Vi gästas bland annat av Elisabeth Olsson Wallin.  

Onsdag 1 augusti  

 • Kl. 14:00-14:45                    
  P1 Kultur – livepodd. Den svenska queerlitteraturvågen. Författarna Joel Mauricio Isabel Ortiz, Sara Lövestam, poeten Yolanda Aurora Bohm Ramirez och förlagschefen Marcus Tallberg med flera diskuterar med programledaren Roger Wilson om läget för den svenska queerlitteraturen – om poesi, romaner och erotiska ljudböcker. Vilka historier får ta plats, och vilka nya perspektiv behövs?  
 • Kl. 15:00-15:45                    
  Radiokorrespondenterna i P1 - Det lesbiska Mellanöstern – hur är det att vara flata i regionen? Cecilia Uddén, Sveriges radios Mellanösternkorrespondent, tar över scenen på kulturhuset och bjuder in till fyra dagars live-show på temat hbtq och Mellanöstern. Vid sin sida har hon Fredrik Apollo Asplund och tillsammans kommer vi att få höra en samling unika och starka historier och ha samtal med intressanta gäster på temat. Är det olagligt att gilla tjejer? Vi reder ut olika rättsliga läget för hbtq-personer och så får höra en historia från Kairo om en ung kvinna fängslades för att ha viftat med regnbågsflaggan och sedan flydde till Berlin. Dessutom pratar vi om synen på lesbisk kärlek och om den skiljer sig mot den mellan män. 
 • Kl. 16:00-16:45                    
  P3 Korren – Livesamtal. Sverige sjunker i rankning när det gäller hbtq-frågor i ett Europeiskt perspektiv. P3:s korrespondent för unga frågor Palmira Koukkari Mbenga och bisittaren Simon Rosenqvist från P3 Nyheter samlar ett antal unga röster med rötterna i olika länder, både i botten och toppen av listan för en analys. Rudy Loewe från Storbritannien, Edith Hammar från Finland/Sverige samt Melissa Korkmaz kurd med rötter i Turkiet. Dessutom medverkar EU-parlamentarikerna Malin Björk (V) och Fredrick Federley (C).

 

Torsdag 2 augusti  

 • Kl. 14:00-14:45                    
  P1 Kultur – Livepodd. Från underground till familjeunderhållning – vad händer när bögkulturen blir mainstream? Programledaren Roger Wilson har bjudit in dragikonen Christer Lindarw för att prata om hans resa från källarklubbar till folkkär dragshowartist. Hur ser han den nya generationens dragartister – som till exempel i den amerikanska realityserien Rupauls Dragrace. Admira Thunderpussy medverkar också. Hon är en av den nya generationens dragqueens. Hon har vunnit pris i kategorin årets drag och också gjort öppningsnummer för Rupauls-ensemblens show i Sveriges. Programledaren Josefin Johansson är ett stort Dragrace-fan. Vilken betydelse har den straighta kvinnan i dragcommunityt? Dessutom diskuterar vi Melodifestivalen förr och nu. Ett gaykramat och kitschigt fenomen som numera är en maktfaktor inom den svenska musikvärlden – och alla barnfamiljers tv-måste.  Eurovisonnörden Kris Boswell och TV-skribenten Linus Fremin siar om melodifestivalens historia och framtid.  
 • Kl. 15:00-15:45                     
  Radiokorrespondenterna i P1 – ”Ask me anything!” Cecilia Uddén, Sveriges radios Mellanösternkorrespondent, tar över scenen på kulturhuset och bjuder in till fyra dagars live-show på temat hbtq och Mellanöstern. Vid sin sida har hon Fredrik Apollo Asplund. Under hela veckan har vi pratat utifrån temat hbtq och Mellanöstern och nu får du möjlighet att ställa dina frågor, vädra dina åsikter och/eller ställa Cecilia och Apollo mot väggen. 
 • Kl. 16:00-16:45                    
  Det politiska spelet – Livepodd. Programledaren Henrik Torehammar tar temperaturen på de politiska partiernas hbtq-engagemang inför valet. Vem gullar med gaysen, vem flirtar med flatorna och vem tilltalar transpersonerna?

 Fredag 3 augusti  

 • Kl. 14:00-14:45                    
  P1 Kultur – livepodd. Vem berättar hbtq-världens historia? Dagens program ska handla om vilken plats som ges till queera röster när den svenska historien ska skrivas. Programledaren Roger Wilson har bjudit in några av dem som arbetar för att bevara och förmedla svensk queerhistoria. Organisationen Unstraight museum vill öppna ett särskilt museum för queerhistoria. Nystartade Queerrörelsens arkiv och bibliotek samlar in litteratur och historiska dokument. Och The Swedish Archive for Queer Moving Images samlar in den queera rörliga bildens historia.  Nadja Karlsson håller i queervandringar i Stockholm. Hon lyfter gärna fram transperspektivet i sina berättelser.   
 • Kl. 16:00-16:45                    
  P3 Korren – livesamtal. Palmira Koukkari Mbenga, korrespondent för unga frågor och Simon Rosenqvist, P3 Nyheter, bjuder in gäster till sin talkshow med ungt och internationellt nyhetsperspektiv. Vilka sunkiga, snubbiga, strukturer i flatvärlden är du trött på? Suzanne Larsdotter, RFSU, och radioprofilen Matilda Berggren pratar om varför det exempelvis anses som statusfyllt att supa som en kille om du är tjej och gillar tjejer. Dessutom kommer Fredrik ”Fab Freddie” Svensson, programledare för Barnkanalen som gjorde tv-världen lite större när han sidkickade i Melodifestivalen i år.
  Dessutom levererar Melody Lovelin från PP3 och Paulo Saka från Spotify sina bästa queera populärkulturella tips.

Tisdag 7 augusti

 • Kl.16:00-17:45
  Studio Ett - Framtidens äldrevård vårdrobotar och temaboenden? P1:s fördjupande nyhetsmagasin gör en temasändning om en av de stora valfrågorna - hur ska en åldrande befolkning få det stöd den behöver och vad får det kosta? Programledare Magnus Thorén.

Tisdag 14 augusti

 • Kl. 17.00-18:00
  P4 Radio Stockholm - politisk utfrågning. 

Onsdag 15 augusti

 • Kl.17.00-18:00
  P4 Radio Stockholm - politisk utfrågning. 

Torsdag 16 augusti

 • Kl.17.00-18:00
  P4 Radio Stockholm - politisk utfrågning. 

Måndag 20 augusti

 • Kl.17.00-18:00
  P4 Radio Stockholm - politisk utfrågning. 

Tisdag 21 augusti

 • Kl.17.00-18:00
  P4 Radio Stockholm - politisk utfrågning. 

Torsdag 23 augusti

 • Kl. 16:00-20:00
  Förstå världen - möt Radiokorrespondenterna. Kom, se, och hör Sveriges Radios 23 korrespondenter i 16 spännande och aktuella samtal om världen och hur det är att bevaka den. Dessutom, på scen USApodden och Europapodden. Kvällen avslutas med Lantzkampen där alla korrespondenternas nyhetskunskaper sätts på prov av programledaren Annika Lantz.

Fredag 24 augusti

 • Kl. 16:00-18:00
  Helgen i P3 - livesändning
 • Kl. 18:30-19:30
  Lantzkampen i P1 - Livepodd. En frågesport om vem som hängt med bäst i nyhetsveckan. Programledare Annika Lantz. Domare Sara Lövestam.

Söndag 26 augusti

 • Valdebatt på finska. Samarbete med Sveriges Radio och SVT.

Tisdag 28 augusti

 • Kl 17:00-18:00
  P4 Radio Stockholm - politisk utfrågning. 
 • Kl 18:30-19:30
  P1 Kultur - kulturpolitisk debatt med företrädare från partierna.

Onsdag 29 augusti

 • Kl 16:00-17.45
  Studio ett - Den stora slutdebatten. Partiledarna från samtliga riksdagspartier om valets viktigaste frågor.
 • Kl 18:30-19:30
  Det politiska spelet - Livepodd. Henrik Torehammar analyserar debatten tillsammans med radions politiska kommentatorer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".