Bokmässan
Mina Benaissa, Annika Lantz, Marie Lundström och Gunnar Bolin är några av dem du träffar i Sveriges Radios monter på bokmässan. Foto: Mattias Ahlm
Den 27 - 30 september.

Upplev Sveriges Radio på bokmässan i Göteborg.

Direktsändningar, livepoddar, seminarier och publikmöten. Sveriges Radio bjuder på 38 programpunkter under årets bok- och biblioteksmässa och många av våra profiler deltar. Gunnar Bolin är scen-värd och du hittar oss i monter B08:40

Torsdag 27 september

 • 10:00-10:40
  #10miljoner.
  Sveriges Radios prisbelönta projekt som gör journalistik i samarbete med publiken. Genom medskapande skildras publikens viktiga, och ibland underrapporterade frågor. Varför är det viktigt att bredda urvalet av ämnen som tas upp av medier och hur kan journalistiken bli mer relevant för dem som tar del av den? Medverkande är Sofia Mirjamsdotter, Ledarskribent på Sundsvalls Tidning. Bengt Johansson, Professor i journalistik vid Göteborgs Universitet samt Lovisa Vasell, kanalchef på P4 Sjuhärad samt Helena Giege, projektledare för 10 miljoner, Ekot.  Samtalsledare är Gunnar Bolin.

 • 11:00 – 11:20
  Möt Lundströms bokradio.
  Sedan 2012 har Marie Lundström lett programmet med lätthet, värme och gott humör. Tillsammans med redaktionen har hon bjudit på författarmöten, lyrikläsningar, lästips och reportage. Nu har du chansen att möta och ställa frågor till programmet och dess medarbetare. Medverkar gör programledaren Marie Lundström samt producenten Fredrik Wadström. Samtalsledare är Gunnar Bolin.

 • 11:30-11:50
  Folkbildande underhållning...
  ...eller underhållande folkbildning. Louise Epstein är en av programledarna för Nordegren och Epstein i P1 där dagens nyhetshändelser analyseras på ett underhållande sätt, ofta med ett personligt perspektiv. Både Louise Epstein och Gunnar Bolin har medverkat i På Spåret i SVT där samhällskunskap och historiekunnande blir tv-underhållning. Är det ett hot att tramsa om viktigheter, eller kanske en nödvändighet?
   
 • 13:00-14:00
  USA-podden.
  Livepodd från scen inför publik med programledaren Sara Stenholm Pihl och Ekots utrikeschef Ginna Lindberg. Tillsammans med journalisterna Britt-Marie Mattsson och Karin Henriksson förklarar och reder de ut veckans politiska händelser i USA.
   
 • 14:00-14:15
  Möt USA-podden.
  Sara Stenholm Pihl och Ginna Lindberg har gjort över 150 avsnitt av USA-podden – programmet som startade för att följa presidentvalet i USA men sedan fick fortsätta för att… ja, det behövdes! Samtalsledare Gunnar Bolin.

 • 15:00-15:45
  Nordegren och Epstein i P1 – Direktsändning.
  Thomas Nordegren och Louise Epstein leder talkshow från scen om det som är aktuellt, kulturellt och underhållande. Nationalteatern kommer och spelar Bängen trålar och så berättar bandmedlemmarna Peter Wahlqvist och Lars Jacob Jakobsson om Nationalteaterns maraton-bokprojekt. Vi kommer även att reda ut vem som egentligen får betalt för poesin i dagstidningarnas dödsannonser.

 • 15:45-16:00
  Möt Nordegren och Epstein i P1.
  Thomas Nordegren och Louise Epstein möter publiken. Samtalsledare Gunnar Bolin.
   
 • 16:10-16:30
  Dagliga nyhetspoddar höstens stora poddtrend?
  New York Times succépodd The Daily har fått många efterföljare men vad är grejen? Gunnar Bolin i samtal om dagliga nyhetspoddar. I panelen: Mark Malmström, SR Ekot, Katarina Andersson, Breakit samt Markus Gustafsson från Omni.

 • 17:00-17:30
  Ungas samhällsengagemang – Musikhjälpen i P3.
  Musikhjälpen är ett insamlingsevent som funnits i Sverige sedan 2008. I 144 timmar sänder vi direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. I år uppmärksammas rätten att funka olika. Emelie Vangen Lindgren intervjuar en av förra årets eldsjälar, Marita Söderström från Hofors.


Fredag 28 september

 • 10:30-10:55
  Radioföljetongen i P1 - När text blir tal.
  Samtal med poeterna Lina Ekdahl & Khashayar Naderehvandi. Båda har de vunnit Sveriges Radios Novellpris, Lina Ekdahl 2017 med Radionovellen "Rent bord", Khashayar Naderehvandi 2014 med ”Förhöret". Radioföljetongens medarbetare Joseph Knevel möter dem i ett samtal om vad som händer med text när den läses högt. 
   
 • 11:00-11:30
  Berätta en bild! Prisutdelning.
  Under våren har radioföljetongen och novellen uppmanat unga mellan 15 och 20 år att skriva en berättande text utifrån en bild. I en ceremoni avslöjas och prisas vinnaren som får 6000 kronor. Samtalsledare Gunnar Bolin.

 • 12:00-12:30
  Hästgården – Övergrepp, hemlighållande och unga människor som älskar att rida.
  Dokumentärserien Hästgården beskriver en sektliknande verksamhet och hur lögner medvetet används för att skydda förövaren. Robert Barkman och Daniel Velasco berättar om arbetet bakom avsnitten som nyligen prisats av Radioakademin för ”Årets Radioupplevelse” Samtalsledare Gunnar Bolin.

 • 13:00-14:00
  P1 Kultur – Direktsändning.
  Sveriges Radios dagliga, fördjupande kulturmagasin sänder inför publik. Medverkande författare: Tomas Bannerhed, Lyra Koli, Elin Ek, Ann-Hélen Laestadius samt Yolanda Aurora Bohm Ramirez. Programledare Måns Hirschfeldt.

 • 14:15-14:30
  Möt Ufo-podden.
  Berättaren Moa Gammel pratar i SR Dramas regi om oförklarligheter och mystiska ting med bäring på verkliga händelser. Samtalsledare Gunnar Bolin.

 • 15:00-15:45
  Spanarna i P1
  Ingvar Storm
  direktsänder veckans session i framtidsstudier. Medverkande är: Per Naroskin, Jessika Gedin och Göran Everdahl.

 • 16:00-16:30
  Katarina Hahr möter Jonas Gardell.
  Livepodd i samtalsform där Radiojournalisten Katarina Hahr utforskar ensamhet, kärlek och mörka rum.  Ett möte med inspiration utifrån Jonas Gardell senaste bok ”Till minne av en villkorslös kärlek”.

 • 16:30-16:40
  Möt Katarina Hahr.
  Hon är radiojournalisten som bildat skola i genren djupa men underhållande samtal kring stora frågor. Nu är det hon som frågas ut av Gunnar Bolin.

 • 17:10-17:40
  Möt Radiopsykologen i P1
  Allan Linnér är psykolog och leder programmet som består av ett utforskande terapeutiskt samtal. Genom åren har mängder av lyssnare fått ta del av berättelser och frågeställningar kring att hitta verktyg för att göra tillvaron bättre. Gunnar Bolin intervjuar Allan Linnér.

 • 18:15-19:00
  Lantzkampen i P1
  Var med när Annika Lantz arrangerar direktsänd frågesport om veckans nyheter. Tävlande denna vecka är näringslivsstrategen i Svenljunga och skådespelaren Fredrik Dahl, programledaren Ylva Nilsson samt skådespelaren Nina Zanjani. Domare är Sara Lövestam.

Lördag 29 september

 • 09:00-09:50
  Kropp & Själ i P1 – Optimeringsrevolten.
  Efter en tid då allt ska optimeras - oavsett om det handlar om träning, jobb eller relationer - börjar nu en motrörelse ta form. Vad händer när man inte längre kan se skillnad på vad man vill göra och vad man kan göra? Och hur ser livet ut bortom optimeringshetsen som får dig att träna för triathlon, gå i förebyggande parterapi och sova exakt så lite som krävs för att du ändå ska fungera? Gäster på scen är Jonna Bornemark, docent i filosofi, Bella Linde, författare och journalist, Kristoffer Pettersson, psykolog, Alfred Ruth, författare, Heidi Hakala, journalist och författare. Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

 • 10:00-10:20
  Möt Annika Lantz.
  I årtionden har hon sänt radio och gjort tv med satirisk spets kring nyheter och samhällsföreteelser. Hon är också författare och nykläckt Stå upp-komiker. Samtalsledare är Gunnar Bolin.
   
 • 10:30-10:50
  Radioföljetongen - Samtal med Arkan Asaad.
  Arkan Asaad
  är aktuell med boken "Bortom solens strålar". Han vann Sveriges Radios Novellpris 2011 med Radionovellen Gift mot sin vilja, samma år kom boken Stjärnlösa nätter och 2015, i Radioföljetongen, läste Sten Ljunggren hans andra bok, Blod rödare än rött. Radioföljetongens medarbetare Joseph Knevel möter Arkan Asaad i ett samtal om Bortom solens strålar. 

 • 11:00-11:45
  Lundströms bokradio – liveinspelning inför publik.
  Marie Lundström har bjudit in den brittiska journalisten Jojo Moyes samt Suzanne Brögger som är aktuell med ny bok. Dessutom blir det återträff med Agnes Lidbeck och Göran Greider som båda medverkade i bokcirkeln om Ingmar Bergmans bok Laterna Magica.

 • 12:00-12:40
  Kära Annika – En brevväxling i radioformat.
  Inspelning av Annika Lantz nya program som bygger på brevkorrespondens med olika personer. Tillsammans tar de upp eviga frågor och aktuella ämnen i en utforskande konversation.

 • 13:00-15:00
  P4 Extra live från scen. Sveriges Radios största, dagliganyhetsprogram bjuder in aktuella gäster. Medverkadne: Carolina Neurath, Smilla Luuk, Robert Gustafsson, Jan Guillou, Arkan Asad, Viktor Frisk, Natalia Kazmierska samt Suzanne Brögger. Programledare Erik Blix

 • 15:00-15:10
  Möt Erik Blix.
  Nyligen utsågs han till den populäraste manlige programledaren i radio. Han hörs i både P1 och P4 och växlar mellan fördjupande intervjuer i P4 Extra och satir i P1’s Public Service i veckomagasinet Godmorgon, världen! Intervjuare är Gunnar Bolin.
   
 • 15:20-15:35
  Möt Creepypodden.
  Jack Werner älskar konstiga och spännande historier, ofta med en härkomst från obskyra forum på internet. Hör honom berätta det kittlande med läskigheter tillsammans med Gunnar Bolin.

 • 15:40-16:10
  P1 Kultur - Bögor, flator, sex och erotik.
  Programledaren Roger Wilson undersöker den Svenska queerlitteraturvågen och om att skriva om sex och erotik. Medverkande är Joel Mauricio Isabel Ortiz (Sången om en son) och Malin Edholm (Sexklubben i Mount pleasant/ Feministisk erotik)

 • 16:20-16:40
  Möt P3 Historia.
  Cecilia Düringer är läraren som leder den populära podden P3 Historia. Hon har prisats som årets nykomling i radiosammanhang och brinner för att göra det förgångna relevant för dagens unga. Samtalsledare är Gunnar Bolin.

 • 17:00-17:20
  Möt Cecilia Uddén - Sveriges Radios mellanösternkorrespondent.
  Med Kairo som bas rapporterar hon om en mångfacetterad och föränderlig region. Samtalsledare är Gunnar Bolin.

Söndag 30 september

 • 09:30-09:50
  Ljudboken – från inläsning till fristående ljudande verk. Täppas Fogelberg leder Fogelbergs Ljudbokspodd där han bjuder in författare, skådespelare, lyssnare och forskare för att dryfta det ljudliga berättandet. Vad kännetecknar ett bra, talat verk och hur ser framtiden ut när artificiellt prat blir mer vanligt. Hugo Kalm, Storytel och Susanna Romanus från Bonnier Bookery deltar. Samtalsledare Gunnar Bolin.

 • 10:10-10:25
  Diktaturernas långa skuggor – hör Fredrik Wadström från Sveriges Radios kulturredaktion, Rysslandskännare och tidigare Moskvakorrespondent berätta om hur 1900-talets diktaturer kastar skuggor in i våra dagar. Han har mött Sergej Lebedev som beskriver de sovjetiska fånglägren i Gulag, Masha Gessen skriver om det sovjetiska systemet i stort, Michail Zygar om hur ryska revolutionen gick från frihetslängtan till totalitär stat och Philippe Sands skriver om Förintelsen och Nürnbergrättegångarna och hur det påverkar oss i vår tid. Samtalsparter är Gunnar Bolin.

 • 11:00-11:20
  Historia för barn och unga vuxna.
  Cecilia Düringer programledare för P3 Historia och Linda Karlsson, redaktionschef och ansvarig för barnpodden Historierummet pratar om hur intresse väcks bland unga för det förflutna. Samtalsledare Gunnar Bolin.
   
 • 11:40-12:30
  P1 Kultur – Queerlittarurvågen.
  2018 är ett rekordår för det queera berättandet. Programledaren Roger Wilson möter tre personer som bidragit med sina perspektiv. 11.40 Niviaq Korneliussen om sin grönländska ungdomsskildring Homo Sapienne, 11.55 Sara Lövestam om sina queera huvudpersoner, bland annat deckarböckerna om Kouplan. 12.10 Aleksa Lundberg om självbiografin Bögtjejen.
   
 • 13:00-14:00
  Bergmanpodden – liveinspelning inför publik.
  Gunnar Bolin och Emma Engström diskuterar filmen Nattvardsgästerna med med Caroline Krook, biskop samt Jenny Järgefeld, psykolog.

 • 14:15-14:45
  Romanpriset i Sveriges Radio.
  Varje år delar en lyssnarjury ut priset under Litteraturveckan i P1. I år var det Aleksander Motturi som tog emot utmärkelsen. Möt honom och Mina Benaissa som leder  publikens juryarbete. Redan nu förbereds nästa års romanpris. Vilka kommer bli nominerade? Samtalsledare: Gunnar Bolin.

 • 15:00-15:30
  Operaguiden - Liveinspelning.
  Podden om musikhistoriens mest kända operor.  Mozarts opera Cosi fan tutte har ofta framförts som en liten komisk pärla om kvinnors ombytliga natur. Men är det egentligen så kul och på vems bekostnad dras skämtet? Medverkande: Ebba Witt-Brattström. Programledare: Britta Svanholm Maniette
   
 • 16:00-16:20
  Söndagsintervjun – möt Martin Wicklin.
  Han är programledare för Söndagsintervjun i P1. Varje vecka bjuder Martin Wicklin in betydelsefulla och intressanta personer i den svenska offentligheten till ett personligt samtal som under 45 minuter söker vi svar på vad som har format gästen – erfarenheter, drivkrafter och livsval. Samtalsledare Gunnar Bolin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista