Veckans ämnen i Karlavagnen

Vecka 5

Måndag 26 januari
Min stressfria zon
Anja Kontor i Uppsala

Tisdag 27 januari
Mitt bistånd
Eva Elke i Luleå

Onsdag 28 januari
Den svåra valfriheten - om att välja gymnasium
Ylva Nilsson i Göteborg

Torsdag 29 januari
Cancer
Stina Wollter i Uppsala

Fredag 30 januari
Fritt
Jessica Gredin i Norrköping

Måndag 26 januari
Min stressfria zon
Du kan inte välja bort dem. De är nödvändiga om du inte ska dö i förtid - De stressfria zonerna. De stunder och platser som är din egna - där all tid är din och görs i din egen takt. Kanske är det på trappan till torpet när du tar din kopp kaffe , på spikmattan i hallen eller när du låter lövsuset hela din själ i skogen.
När tystnar ”maskinen” i din hjärna? Hur har du hittat ditt eget lagom? Berätta om din fredade zon, din tillflyktsort - om utrymmet som ger dig möjlighet att begrunda och leva livet.

Ring Anja Kontor i Uppsala!

Tisdag 27 januari
Mitt bistånd
Galor, bössinsamlingar, kollekt, fadderbarn, klädinsamling, frivilligarbete.... ja sätten att hjälpa medmänniskor i världen och här hemma är många.

Hur tänker du? Vad gör du för att hjälpa? Ger du av din tid? Dina pengar? Hur väljer du vilken organisation du vill stödja? Är det viktigt för dig att veta exakt hur pengarna används? Har ditt bistånd blivit till något mer, påverkar det ditt eget liv?

Ring till Karlavagnen och Eva Elke i Luleå och berätta om hur du hjälper!


Onsdag 28 januari
Den svåra valfriheten -om att välja gymnasium
”Att välja gymnasium handlar inte bara om att välja en skola eller ett program. Det är också ett val för din framtid”. Så står det i ett av otaliga gymnasieprospekt som just nu delas ut på mässor runt om i landet. Ja, det finns speciella gymnasiemässor där skolor ställer ut och försöker sälja in just sina program till hugade 15-åringar.

Annat var det förr, då gick man helt enkelt i den skola som låg närmast. Är den här nya valfriheten bra eller skapar den bara ångest? Den frågan ställer Karlavagnen ikväll. Och många väljer skola redan i sjätte klass – för det finns en rad olika inriktningar och program redan på högstadiet. Den nya valfriheten i skolan - gör den oss friare och starkare eller hade vi det bättre när vi inte hade möjligheten att välja?

Ring Ylva Nilsson i Göteborg!

Torsdag 29 januari
Cancer
I Sverige får över 100 personer dagligen besked om att de har cancer, enligt Cancerfonden. Mer än hälften av de som drabbas, botas helt och hållet. Hur har din resa sett ut från det att du fick beskedet, till insikten om den här sjukdomen, behandlingar du gått igenom och till det liv du lever idag? Eller har du hållig i någon närståendes hand längs vägen? Hur har du som sjuk eller anhörig valt att förhålla dig till sjukdomen?

Ringa Stina Wollter i Uppsala!


Fredag 30 januari
Fritt
Vad går du och gror på? Ikväll är ämnet fritt i Karlavagnen och då är det ni lyssnare som tar oss från ämne till ämne. Ta chansen att föra fram din åsikt i någon angelägen fråga och kanske starta en debatt för kvällen! Är du förresten en person som har klara åsikter? Eller kanske mer en resonerande typ som slits mellan ”å ena sidan å andra sidan”?

Hur som helst - kvällen är er! I studion i Norrköping finns Jessica Gredin, Marcus Birro är hemma och kurerar sig.

Är det trångt i slussen kan du också skicka e-post på adress: karlavagnen@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".