Veckans ämnen i Karlavagnen

Vecka 13

Måndag 23 mars
Oförklarliga möten
Anja Kontor i Uppsala
Programmet börjar efter Radiosporten, dock tidigast 21.40.

Tisdag 24 mars
Barn och böcker
KjellPeder Johanson i Luleå

Onsdag 25 mars
Det bästa med det värsta
Gäst: föreläsaren och coachen Inger Hansson
Lasse Swahn i Göteborg
Programmet börjar efter Radiosporten, dock tidigast 21.40.

Torsdag 26 mars
Hur jämställda är vi?
Stina Wollter i Uppsala
Programmet börjar efter Radiosporten, dock tidigast 21.40.

Fredag 27 mars
Vinnare eller förlorare?
Jessica Gredin i Norrköping
Programmet börjar efter Radiosporten, dock tidigast 21.40.

Måndag 23 mars
Oförklarliga möten
Inte på flera decennier har vi varit så intresserade av att frossa i spökhistorier och kultism som idag. Var sjätte svensk tror på spöken -  och företeelser som hemsökta hus, spökvandringar och medier som talar med döda har blivit vardagsmat.
Kan spöken till och med vara vår tids tröst?
Bor du i ett gammalt hus där det spökar? Har du känt en oförklarlig närvaro eller tror du inte på det övernaturliga? Så  länge det har funnits människor har det funnits folktro. I alla tider har vi försökt förklara det till synes oförklarliga med spöken, troll och andra väsen.

Gör ett  försök i kväll; ring till Anja Kontor i Uppsala!

Tisdag 24 mars
Barn och böcker
Idag vid lunchtid får vi veta vem som i år får ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Därför vill vi passa på att i kväll prata om barnböcker i Karlavagnen. Och om barn och läsning.
Vilken eller vilka böcker minns du från din barndom och ungdom? Vilka böcker satte spår som du fortfarande kan se? Vad betyder böcker för barn idag med ett växande utbud av andra medier som också pockar på uppmärksamhet? Läser du för dina barn? Varför? Vad tycker du om utbudet av barn - och ungdomsböcker? Saknar du något?

Ring till Kjell Peder Johanson i Luleå och berätta om dina tidiga läsupplevelser, om dina favoritbarnböcker då och nu och om hur du ser på barn och läsande!

Onsdag 25 mars
Det bästa med det värsta
För många av oss kan de svåraste erfarenheterna och upplevelserna i det långa perspektivet ändå leda till något bra. Du ser det nästan aldrig mitt i sorgen och bedrövelsen, men långt senare kanske du inser att du ändå lärde dig något, eller fick nya insikter. Det är den sortens upplevelser det handlar om i kvällens program.

Gäst är Inger Hansson, som har gjort massor av bejublade föreläsningar runt om i landet, ensam och tillsammans med Mark Levengood. Till vardags tar hon emot klienter i samtal.

Ring Lasse Swahn och Inger Hansson i Göteborg!

Torsdag 26 mars
Hur jämställda är vi?
Jämlikheten mellan könen. Ett jämställt samhälle - när skall vi börja arbeta för det? Redan på BB? På dagis? Varje dag? Och hur då?

Hur står det till med jämställdheten i Sverige om vi tittar in i ditt hem, i fikarummet, i skolan och i styrelserummet? Är du segerviss eller uppgiven, är jämställdheten självklar eller ouppnåeligt?

Ring Stina Wollter i Uppsala!

Fredag 27 mars
Vinnare eller förlorare?
Det är ju Robinsondags igen och Let’s dance korar sitt vinnarpar. Det är vinna eller försvinna som gäller i de stora tevesända underhållningsprogrammen. Det har vi vant oss vid och ingen reagerar längre på det. Den som är mest anpassad till sin situation vinner... övriga slås ut eller byter nisch... som i naturen ni vet ”survival of the fittest”.
Men vilka egenskaper behövs för att klara sig i det samhälle vi lever i här och nu? Hur klarar du dig i konkurrensen? Och vad händer om vi slutar att jämföra oss med andra?

Ring Jessica Gredin i Norrköping!


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista