Vecka 17

Måndag 20 april
Vad har du för projekt på gång?
Anja Kontor i Uppsala
Programmet börjar kl 22.12.

Tisdag 21 april
Fritt
KjellPeder Johansoni Luleå

Onsdag 22 april
Den goda läraren
Gäst: läraren Gunilla Hammar-Säfström
Lasse Swahn i Göteborg
Programmet börjar kl 22.12.

Torsdag 23 april
Pilgrimsvandringar
Stina Wollter i Uppsala
Programmet börjar kl 22.12.

Fredag 24 april
Mental avgiftningsvecka...
Marcus Birro i Norrköping

Måndag 20 april
Vad har du för projekt på gång?
Trädgårdsarbete och motion hamnar högt på listan över populära projekt på fritiden - särskilt när solen skiner. Vad har du för projekt på gång under de kommande månaderna ?

Har du köpt ett 70-årigt hus med igenvuxen tomt, gamla stengångar och rostig järnspis från förr? Ser du möjligheterna att göra precis det du vill och har satt planerna i verket? Kanske drivs du av att skapa något vackert, vill följa riddarsporrarnas tävling mot ljuset? Meckar du med veteranbilen likt en plåtdoktor, tjärar du ekan eller ska du ge dig själv ett lyft? Har du valt att bejaka ensamheten, skaffat husvagn eller stjärnkikare? Vågat bejaka din passion?

Vilka projekt du än har på gång så är du välkommen att berätta- i kvällens Karlavagn med Anja Kontor.

Tisdag 21 april
Fritt
När ämnet är fritt i Karlavagnen är det lyssnarna som bestämmer vad som ska tas upp, och det brukar variera mellan allt från politik till relationer. Det kan vara något du funderat länge på eller något som hänt under dagen. I studion i Luleå finns KjellPeder Johanson för att lyssna och för att vrida och vända på ämnet. Är det trångt i slussen kan du också skicka e-post på adress: karlavagnen@sr.se

Onsdag 22 april
Den goda läraren
De flesta av oss har minnen av lärare som var extra viktiga i våra liv och vår utveckling. Det var de där som kunde inspirera, väcka lust till lärandet och som gjorde oss klokare, också när det gäller att vara människa. De lärarna ska vi prata om i onsdagens Karlavagn.

Gäst i studion är en Gunilla Hammar-Säfström, svenskläraren i TV-dokumentären om klass 9A. Ring och prata med Gunilla, berätta om den där läraren som spelade så stor roll i ditt liv, och i ditt lärande. Karlavagnen startar 22.12, programledare är Lasse Swahn

Torsdag 23 april
Pilgrimsvandringar
Pilgrimsvandringar ökar i popularitet. Över hela världen återställs och återupptäcks gamla pilgrimsleder och allt fler vandrare finner dem.
En pilgrim gör två resor. Den yttre vandringen som ofta går i skön natur och såklart den inre resan. Vad händer i en människa under den långsamma vandringen? Varför går man? Var kommer beslutet från? Är det för att få nytt perspektiv på tillvaron och kanske insikter om sig själv? Hos någon föds kanske förnimmelsen av att Gud vandrar bredvid -men måste man ha en religiös tillhörighet för att göra en pilgrimsvandring? Vart leder lederna? Vad ledde din vandring till?

Ring Stina Wollter i Uppsala!

Fredag 24 april
Mental avgiftningsvecka...
Hur mycket tittar du på teve och hur mycket sitter du framför datorn? Vad ger det dig? Kunskap? Kulturupplevelser? Avslappning? Eller håller du med om att för mycket skärmtid leder till fördumning och passivisering som många menar? Vad skulle du kunna göra istället?

Den kanadensiska organisationen Adbusters arrangerar sedan många år en kampanj mellan den 21 och 27 april, tidigare hette den ”Turn Off TV Week” eller stäng-av-teve-veckan. Numera kallas den ”Mental Detox Week” och syftar på all s.k. skärmtid, även den framför datorn.

Ring Marcus Birro i Norrköping om ditt liv framför teve och datorskärmarna.