VECKANS ÄMNEN I KARLAVAGNEN

Vecka 19

Måndag 4 maj
Empati
Anja Kontor i Uppsala
Programmet börjar kl 22.12.

Tisdag 5 maj
Fylla jämnt - fest eller fasa?
KjellPeder Johanson i Luleå

Onsdag 6 maj
Mitt nattduksbord
Ylva Nilsson i Göteborg
Programmet börjar ca kl 22.45.

Torsdag 7 maj
Ett museum i min smak
Stina Wollter i Uppsala
Programmet börjar ca kl 22.30.

Fredag 8 maj
Fritt
Jessica Gredin i Norrköping
Programmet börjar ca kl 22.30.

Måndag 4 maj
Empati
Har empatin blivit en sällsynt lyxvara som får stå tillbaka för en alltmer utbredd egoism och elitism, för förakt och makthunger? Låter vi oss stressas av omgivningens och egna krav i stället för att ta oss tid till reflektion?

En del experter anser att många föräldrar saknar tid, ork eller förmåga att lära ut grundläggande principer för människovärde och empati.Viktiga timmar verkar i stället gå åt till att jobba ihop alla de där prylarna vi måste ha.

Men hur ser det ut i realiteten? Hur har empatin du mött tagit sig uttryck? Eller har du märkt av en brist på empati? Vad skulle ske om vi alla blev mer empatiska?

Ring till Anja Kontor i Uppsala!

Tisdag 5 maj
Fylla jämnt - fest eller fasa?
Att fylla jämnt känns ofta som en slags milstolpe i livet, ett krön man ska över på vägen genom livet. Ett tillfälle till både tillbakablickar och förväntan inför vad som komma skall. Inte sällan blir just tiden runt de jämna födelsedagarna också vändpunkter då man bestämmer sig för att göra något nytt, tar sig upp ur gamla hjulspår.

Ring och berätta hur du ser på att snart fylla 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 eller 100! Hur känns det? Vad ska du göra sen? Finns 30-årskrisen? Eller du som nyss fyll jämnt - hur firade du? Hur blev det?

Fest eller fasa, kris eller kalas - det frågar vi oss i Karlavagnen med Kjell Peder Johanson i kväll.


Onsdag 6 maj
Mitt nattduksbord
Vad är det sista du lägger blicken på innan du somnar? Är det en roman - är det flera? Är det dagboken eller ett foto av barnen? Eller ligger där bara en hög dammiga tidningar och en odiskad kaffekopp?

I Karlavagnen ikväll vill veta vad du har på nattduksbordet, vad du helst tar med dig in i natten och vad du helst vill vakna till. Ja, vad har du egentligen på nattduksbordet?

Programledare är Ylva Nilsson i Göteborg som på sitt nattduksbord i skrivande stund har fyra olästa pocketböcker, tre hårsnoddar, en nerspydd haklapp och ett sönderpussat kort på syskonbarnen.


Torsdag 7 maj
Ett museum i min smak
Svartvita fotografier från en svunnen tid, rostiga traktorer, tomtar, seriefigurer eller kända konstnärers fotspår - vad finner man på ditt favoritmuseum? Är det små saker från vardagslivet du fastnar för, är det människors historier eller glamour som imponerar på dig?

Ligger det i norra Sverige och är relativt okänt, eller är det ett museum som många förmodligen har besökt? Vad händer med dig när du är där? Vad är det som får dig att vilja återvända?

Ring Stina Wollter i Uppsala!


Fredag 8 maj
Fritt
När ämnet är fritt i Karlavagnen är det lyssnarna som bestämmer vad som ska tas upp, och det brukar variera mellan allt från politik till relationer. Det kan vara något du funderat länge på eller något som hänt under dagen.  I studion i Norrköping väntar Jessica Gredin, beredd på att lyssna och på att vrida och vända på ämnet.  Är det trångt i slussen kan du också skicka e-post på adress: karlavagnen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".