Veckans ämnen i Karlavagnen

Vecka 43

Måndag 19 oktober
Vem skulle du vilja fastna i en hiss med och varför?
Anja Kontor i Uppsala

Tisdag 20 oktober
Din revansch
Kjell Peder Johanson i Luleå

Onsdag 21 oktober
Återföreningar eller Är det verkligen alltid bra att ses igen?
Ylva Nilsson i Göteborg

Torsdag 22 oktober
Ung förälder
Stina Wollter i Uppsala

Fredag 23 oktober
Grupptryck och mänskligt flockbeteende
Marcus Birro i Norrköping

Måndag 19 oktober
Vem skulle du vilja fastna i en hiss med och varför?
Häromveckan fastnade Anja Kontor i en hiss med två italienska affärsmän, en annan gång med självaste hissmontören i Hamburg. Anja har gråtit av fasa i minimal hiss i New York, svischat ner i Arlandas underjord, atombunkern i Berlin och hemliga tunnlar i Bayern.

Hon har med fasa läst om kvinnan som blev instängd och tryckte in knappen till nödtelefonen för att höra: "den hissen är inte vårt ansvar". Hade den kvinnan verkligen haft hissfobi, hade hon nog rivit kåken i vild panik. Små utrymmen väcker känslor.

Har du suttit instängd? Har du klaustrofobi ? Vad har du varit med om ? Och vem i hela världen skulle du välja som sällskap om det hände ?

Ring till Anja Kontor som suttit fast i alltför många hissar under sitt liv!

Tisdag 20 oktober
Din revansch
Att komma igen och ta en rejäl revansch kan ibland vara en förutsättning för att kunna gå vidare.
Hur såg din revansch ut? Vad var det du råkade ut för, hur gjorde du för att vända på kuttingen och komma tillbaka?
Handlade det om att sluta supa, att få jobbet du drömt om, att skaffa utbildningen du vill ha, att komma igen från sjukdom...? Hur kändes det då, den gången? Hur känns det nu? Har du gått vidare i livet?
Eller ligger din revansch fortfarande i framtiden, på planeringsstadiet?

Ring Kjell Peder Johanson i Luleå och berätta om din revansch!

Onsdag 21 oktober
Återföreningar eller Är det verkligen alltid bra att ses igen?
I kväll blickar Karlavagnen tillbaka på gamla kärlekar, vänner, klasskamrater, lärare och mentorer. Hur är det egentligen är att träffas igen efter många år? Skyr du återträffar med gamla klasskamrater som pesten eller är du en som älskar att arrangera sådana tillställningar?

Och du som inte kan glömma din första kärlek - drömmer du om att träffa henne eller honom igen? Du kanske har gjort det. Hur gick det? Det kanske inte var så "lyckat"? Eller? Om du fick spela huvudrollen i "Här är ditt liv",  vem skulle du helst av allt vilja träffa och vem skulle du vara livrädd för?

Maila karlavagnen@sr.se eller ring Ylva Nilsson i Göteborg!

Torsdag 22 oktober
Ung förälder
Du som råkade bli gravid, du som redan i unga år hade en tidig barnlängtan, du som inte hann bli riktigt vuxen förrän du själv hade en knodd på armen, hör av dig till Karlavagnen ikväll.

Vilka fördelar har du som är ung förälder? Klarar du t ex vakna nätter bättre, tror du? Kan du rida på vågen av att du inte hade hunnit skaffa dig så många föreställningar av vad ett föräldraskap skulle innebära? Möttes du till en början av ifrågasättande från din närmaste omgivning, eller skepsis från folk du inte känner? Hur har du gjort med skolan? Tycker du att du har fått ge upp vissa drömmar? Eller tar du bara saker i en annan ordning? Vare sig du har full kontroll eller lever i ett ständigt kaos, hör av dig med din historia.

Ring Stina Wollter i Uppsala, som blev mamma vid 24 års ålder!

Fredag 23 oktober
Grupptryck och mänskligt flockbeteende
Vad har du för erfarenheter av grupptryck? Finns det saker du gör för att anpassa dig till "flocken"? Kanske annat som du inte gör för att det skulle avvika för mycket?

Vi påverkas förstås av andra människor både medvetet och omedvetet. När är det vettigt att anpassa sig till andras förväntningar? Det är väl smidigare än att alltid gå sina egna vägar? Men när kostar det för mycket? Hur klarar du av att vara dig själv?

Ring Marcus Birro i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".