Veckans ämnen i Karlavagnen

Vecka 46

Måndag 9 november
Frihet
Anja Kontor i Uppsala
Programmet börjar cirka 22.12.

Tisdag 10 november
Soffsurfare
Kjell Peder Johanson i Luleå

Onsdag 11 november
Alltinget i Karlavagnen
Lasse Swahn i Göteborg

Torsdag 12 november
Friskolor
Stina Wollter i Uppsala
Programmet börjar kl 22.12.

Fredag 13 november
Fritt
Lisa Tilling i Norrköping

Måndag 9 november
Frihet
Den 9 november 1989 rämnade Berlinmuren.  Dess fall blev en symbol för frihet och utmynnade i ett framtidshopp för hela Östeuropa.

Men vad är egentligen frihet? De flesta av oss skulle svara: "frihet är att vara ekonomiskt och socialt oberoende" eller "frihet är att inte behöva vara styrd av vad andra tycker och tänker" eller "frihet är att få sätta sig i bilen och ge sig av".

Vi får ibland för oss att frihet är lika med avsaknad av gränser, att vara fri är lika med att inte behöva rätta sig efter någon annans uppfattning, påbud eller förbud. Frihet i sin allra friaste form är att enbart få göra det som faller mig själv in, det som jag själv vill och det jag själv beslutar mig för. Men är det verkligen frihet ? Vem är din frihetskämpe? Har du frigjort dig? Har du överlevt förtryck eller fångenskap?

Ring till Anja Kontor - vars släktingar fanns i den flyende folkmassan som lämnade DDR och återförenades med släktingar på andra sidan.

Tisdag 10 november
Soffsurfare
Soffsurfning är ett fenomen som sprider sig över hela världen. Idén är att upplåta sin soffa för den som behöver någonstans att övernatta, att erbjuda gratis husrum för att skapa kontakter och som en slags fredshandling.
De som är beredda att öppna sitt hem för en soffsurfare presenterar sig på olika communities på internet och där kan besökarna, soffsurfarna, sedan lämna recensioner på övernattningen.

Har du haft besök av soffsurfare eller är du själv en soffsurfare som övernattat på andras soffor när du varit ute och rest?

Ring Kjell-Peder Johanson i Karlavagnen!

Onsdag 11 november
Alltinget i Karlavagnen
Svar på alla dina frågor.
Onsdagarna i Karlavagnen kommer fram till årets slut att bjuda på möjligheten att i direktsändning få svar på nästan vilka frågor som helst.

I samtal mellan lyssnarna och vår kunskapspanel från Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska Högskola, resonerar vi om såväl stora som små frågor.

Ring Lasse Swahn i Göteborg med din undran! 099-110 80
eller maila karlavagnen@sr.se!


Torsdag 12 november
Friskolor
Innebär friskolor ett hot eller en möjlighet? Friskolor är skolor som drivs med en annan huvudman - ägare - än de som anordnas av kommunen eller landstinget. Ca 10 % av landets grundskoleelever och 20 % av gymnasieeleverna går i fristående skolor.

En förening, stiftelse eller ett företag kan driva en friskola. Skolverket fattar beslut om sådana tillstånd och för att få tillstånd måste friskolan bl a följa grunderna i den nationella läroplanen.

Förordar du mångfald och fria val och ser friskolorna som viktigt komplement till den kommunala skolan? Eller ser du en risk för segregation och vinstintresse från friskolor som drivs som företag? Vad är dina erfarenheter? Vad har du valt och varför? Eller ska du precis bestämma dig och är mer förvirrad än någonsin?

Ring Stina Wollter i Uppsala och berätta!
Programmet börjar kl 22.12

Fredag 13 november
Fritt
Ring Marcus Birro i Norrköping!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista