9 november

Frihet

Den 9 november 1989 rämnade Berlinmuren. Dess fall blev en symbol för frihet och utmynnade i ett framtidshopp för hela Östeuropa. Men vad är egentligen frihet? De flesta av oss skulle svara: "frihet är att vara ekonomiskt och socialt oberoende" eller "frihet är att inte behöva vara styrd av vad andra tycker och tänker" eller "frihet är att få sätta sig i bilen och ge sig av". 

Vi får ibland för oss att frihet är lika med avsaknad av gränser, att vara fri är lika med att inte behöva rätta sig efter någon annans uppfattning, påbud eller förbud. Frihet i sin allra friaste form är att enbart få göra det som faller mig själv in, det som jag själv vill och det jag själv beslutar mig för. Men är det verkligen frihet ? Vem är din frihetskämpe? Har du frigjort dig? Har du överlevt förtryck eller fångenskap?

Ring till Anja Kontor i Uppsala - vars släktingar fanns i den flyende folkmassan som lämnade DDR och återförenades med släktingar på andra sidan. 099-110 80 eller maila karlavagnen@sr.se

Obs! Ändrad sändningstid. Programmet börjar ca 22.12

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista