1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Veckans ämnen i Karlavagnen

11-15 januari

Måndag 11 janauri
Fritt
Bosse Pettersson i Uppsala

Tisdag 12 januari
Epilepsi
Kjell Peder Johanson i Luleå

Onsdag 13 januari
Tidsoptimism
Ylva Nilsson i Göteborg

Torsdag 14 januari
Vargavinter
Stina Wollter i Uppsala

Fredag 15 januari
Dit längtar jag
Lisa Tilling i Norrköping

Måndag 11 janauri
Fritt
När ämnet är fritt i Karlavagnen är det lyssnarna som bestämmer vad som ska tas upp, och det brukar variera mellan allt från politik till relationer. Det kan vara något du funderat länge på eller något som hänt under dagen.  I studion i Uppsala väntar Bosse Pettersson för att lyssna och för att vrida och vända på ämnet.  Är det trångt i slussen kan du också skicka e-post på adress: karlavagnen@sr.se

Tisdag 12 januari
Epilepsi
Vad har Agatha Christie, Sokrates, Napoleon, Dostjevskij och Vincent van Gogh gemensamt? Jo, alla hade de epilepsi, precis som cirka 60 000 svenskar idag.
Epilepsi är ett dolt funktionshinder som kan uppstå när som helst i livet och hos vem som helst.
Många människor med epilepsi kan leva ett så gott som vanligt liv mellan anfallen. Samtidigt kan omgivningens okunskap och rädsla vara ett hinder och problem.
Hur lever du med epilepsi? Hur påverkar det din vardag? Vilken hjälp har du fått? Är du anhörig - kanske förälder till något av de 10 000 barn i Sverige som har epilepsi? Hur hanterar du omgivningens föreställningar och bemötande?

Du som själv har epilepsi eller som har någon med epilepsi i din närhet
- ring till Kjell Peder Johanson och berätta!

Onsdag 13 januari
Tidsoptimism
Hur kommer det sig att somliga av oss alltid är ute i sista – eller mer än sista minuten?
Och varför är andra obotligt punktliga… Eller nej, det är alltid tidsoptimisten som är obotlig, eller? Hör du till dem som alltid stormar in på viktiga möten med andan i halsen och tusen ursäkter i beredskap? Eller du kanske är den som alltid har tio minuter till godo?
Tidsoptimister är kanske det värsta du vet? Hur är det för dig som är tidspessimist att leva med en tidsoptimist eller tvärtom? Och varför lär man sig aldrig? Eller kan en obotlig tidsoptimist botas och lära sig att komma i tid och hur går det i så fall till?

Maila karlavagnen@sr.se och berätta om när du verkligen ställde till det för dig själv eller för andra eller ring ikväll. Tidsoptimisten Ylva Nilsson väntar ivrigt på ditt samtal i Göteborgsstudion.

Torsdag 14 januari
Vargavinter
I kväll uppmärksammar vi två heta debatter i Sverige denna kalla vargavinter. Elpriserna som skjuter i höjden när kylan slår till och licensjakten på varg.
Hur tolkar du kvällens ämne - vad vill du lyfta fram? Dina iskalla element, förfrusna kinder eller hur du kurar i kylan och mörkret? Eller vill du prata om vargens existensberättigande? Har vargen ett existensberättigande enligt dig? Värnar du dess fortlevnad och tycker att det är helt fel att jaga den? Är du rädd för den? Eller skulle du bara vilja få en glimt av den i det fria?

Ring Stina Wollter i Uppsala!
Obs! Programmet börjar kl 22.12.

Fredag 15 januari
Dit längtar jag
Nu när det är som mörkast, när den upplysta julgranen är utslängd, alla adventsljusstakar och lysande stjärnor i fönstren plockats ned, ja då känns det kanske extra långt till sommaren. Vad gör du då? Är du en person som drömmer dig bort till varmare nejder?
Eller kanske inte bara drömmer utan gör slag i saken och faktiskt åker till Kanarieöarna, Sydafrika eller Thailand.
Eller är du helt nöjd med att befinna dig där du är och till och med njuter av det?
Du kanske rent av älskar den här årstiden och inte alls har något behov av att fantisera om ljusa soliga dagar. Att besöka favoritfiket eller unna dig ett restaurangbesök kanske är nog för att sätta lite guldkant på tillvaron.
Eller att åka skridskor på sjön, ta en skogpromenad eller en tur till sommarstugan. Kanske dagdrömmer du om att fiska i en bäck i Norrland eller ökenvandra i Sahara.
Eller mår du bäst av att träffa folk? Åka och hälsa på mormor och morfar eller dottern som jobbar som au pair.

Berätta för Lisa Tilling och alla som lyssnar vart du drömmer dig bort just nu!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".