Demonstration mot Riksförsäkringverkets nya direktiv som innebar försämringar i rätten till personlig assistans 2002. Foto:Scanpix
26 januari

Personlig assistans

Det var revolution i Sverige 1994. Åtminstone för tusentals funktionshindrade som då blev fria att leva självständiga liv. Nu slapp man sitta hemma med sjukbidrag eller leva på institutioner.
Det gick att komma ut i samhället, börja arbeta, studera, skaffa familj. 1994 kom nämligen lagen som gav funktionshindrade rätten till personlig assistans. Nu ska lagen göras om och många är oroliga att förlora den frihet och livsglädje möjligheten till personlig assistans ger. Hur är det att leva med personlig assistans? Och hur är det att vara den som ska hjälpa till?
Hur känns det att vara så nära inpå varandra hela tiden? Går det att göra precis vad man vill när man har personlig assistent? Berätta om era vardagar, men också om resor och spännande upplevelser. Är det vilket jobb som helst eller blir man vänner för livet? Och vad händer om den nya lagen går igenom?

Du som själv har personlig assistans eller har barn och närstående som har det, eller du som arbetar som personlig assistent - ring till Eva Elke i Luleå och berätta! 099-110-80 eller maila karlavagnen@sr.se
Du kan också som vanligt skriva här direkt på hemsidan. Klicka på "kommentera här".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".