Veckans ämnen i Karlavagnen

1 - 5 februari

Måndag 1 februari
Fritt
Bosse Pettersson i Uppsala

Tisdag 2 februari
Slöjda
Eva Elke i Luleå

Onsdag 3 februari
Taxiresan jag aldrig glömmer
Ylva Nilsson i Göteborg

Torsdag 4 februari
Komma ut ur garderoben
Stina Wollter i Uppsala
Programmet börjar kl 22.12.

Fredag 5 februari
Melodifestivalminnen
Ragnar Dahlberg i Norrköping

Måndag 1 februari
Fritt
När ämnet är fritt i Karlavagnen är det lyssnarna som bestämmer vad som ska tas upp, och det brukar variera mellan allt från politik till relationer. Det kan vara något du funderat länge på eller något som hänt under dagen.  I studion i Uppsala väntar Bosse Pettersson för att lyssna och för att vrida och vända på ämnet.  Är det trångt i slussen kan du också skicka e-post på adress: karlavagnen@sr.se

Tisdag 2 februari
Slöjda
Brodera, tälja, karva, kroka, knyppla, smida, slipa, väva, tova, snida, virka, nysta, färga, svarva, sömma, nåla, påta. Det finns hur många ord som helst för att slöjda och hur mycket material som helst. Allt från gräs, garn och silver och till paljetter, trasor, gamla knappar och systembolagspåsar.

Att slöjda är populärt märks på uttryck som ”nyslöjd”, ”broderi är terapi för själen”, ”Det är trendigt att tråckla!” Stick-graffitti dyker upp på parkbänkar och träd.
Slöjdandet sitter djupt i folksjälen. Hur djupt sitter den i din själ? Fick du en svettig stickning slängd i golvet av en ilsken slöjdlärare, tappade lusten och har försökt hitta tillbaka till slöjden senare i livet?
Eller har du alltid haft slöjdandet med dig?
Hur kom det sig att du började slöjda och varför? Vad ger det dig i ditt liv?
Vad, var och när slöjdar du och vad händer med dig när du slöjdar?
Gör du det ensam eller med andra? Vilka möten har du varit med om tack vare ditt slöjdande? Följer du gamla traditioner eller hittar du på nytt? Följder du mönster eller slöjdar du fritt?

Ring till Eva Elke i Luleå och prata om ditt slöjdande!

Onsdag 3 februari
Taxiresan jag aldrig glömmer
Att åka taxi är en lyx som inte alla har råd att unna sig men de flesta bär ändå på en historia som har utspelat sig i just en taxi. Panikfärden när du höll på att missa ditt plan, förlossningsresan när chauffören fick agera barnmorska, kärleksfärden när du fick dela taxi med den som visade sig vara din själs älskade eller den där gången när du faktiskt uttalade de klassiska orden; följ efter den där bilen…

För att inte tala om alla historier, alla hemligheter och all kunskap som du som är taxichaufför bär på. Ikväll vill vi att du berättar ditt livs taxihistoria i Karlavagnen, taxiresan du aldrig glömmer. Maila karlavagnen@sr.se eller ring ikväll.

Ylva Nilsson väntar på ditt samtal i göteborgsstudion och hon har alldeles för många panikresor i taxi på sitt samvete!

Torsdag 4 februari
Komma ut ur garderoben
Var det genom ett enda samtal med någon som står dig nära, var det på en släktträff, var det inte meningen att du skulle komma ut men plötsligt visste alla? Handlade det istället om en lång process du inte vet var den började eller slutade?

Ikväll vill vi veta hur det gick till när du gjorde offentlighet av din sexuella läggning, din könsidentitet eller ditt könsuttryck. Du kanske stannade kvar i garderoben och levde dubbelliv på jobbet, i skolan eller kanske till och med hemma i ett äktenskap med barn, innan du bestämde dig för säga som det var. Kanske kom du ut för länge sedan och kan berätta om ett Sverige långt före Pridefestivaler och Queer-galor?

Fördomar, förutfattade meningar, nyfikna frågor och normer, förlamande tystnad eller bara en stor lättnad - vad möttes du av och vad upplevde du?

Ring Stina Wollter i Uppsala och berätta! Observera att programmet börjar kl 22.12.

Fredag 5 februari
Melodifestivalminnen
På lördag drar melodifestivalen igång igen med alla sina deltävlingar. Genom åren har mängder med låtar passerat festivalen. En och annan har satt sina spår på olika sätt. Vad har musiken i melodifestivalen betytt för dig? Vad väcker din favoritlåt för minnen? Ring in och berätta om den där sången som blev din eller er. Eller om hur just den låten har hjälpt dig genom svåra stunder i livet.

Ring Ragnar Dahlberg i Norrköping! Som tack för samtalet får du din favoritmelodifestivallåt spelad i Karlavagnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".