1 av 7
Lena Nordlund och Christer Engqvist. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
2 av 7
Christian Olsson. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio
3 av 7
Pernilla Arvidsson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
4 av 7
Johanna Linder. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
5 av 7
Leif Hedegärd. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio
6 av 7
Linda Thulin. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio
7 av 7
Peter Wahlbeck. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Karlavagnen förnyas i mars 2012

Trailer för Nya Karlavagnen
0:34 min

Efter 19 succéfyllda år i etern görs P4-programmet Karlavagnen delvis om.
Nya Karlavagnen har premiär måndag 5 mars och sänds liksom tidigare på vardagskvällar kl 21.40 till midnatt.

Sveriges Radio februari 2012

Karlavagnen får nya programledare men programmet kommer även fortsättningen att bygga på lyssnarnas egna berättelser.

Programmet ska lyfta fram och diskutera aktuella ämnen som påverkar oss alla på olika sätt. Det kan handla om både världshändelser och sådant som händer i Sverige.

Nytt är att det kommer att bli fler paneler i studion och experter inom olika områden som kan hjälpa till att förklara det som händer eller ge lyssnarna hjälp eller råd i olika frågor.

SÅ SÄNDS KARLAVAGNEN i P4 2012

Måndagar - Karlavagnen - Aktualiteter
Sveriges Radio Uppland

Med aktuella händelser som utgångspunkt bjuder programledarna Lena Nordlund och Christer Engqvist in lyssnarna till Sveriges största samtalsrum. Precis som tidigare är det lyssnarnas egna erfarenheter som står i fokus. Det exakta ämnet för kvällen bestäms vanligen samma dag som vi sänder.

Lena och Christer har tidigare jobbat tillsammans i miljöprogrammet Kossornas planet i P4.

Tisdagar - Karlavagnen - Sport
Sveriges Radio Göteborg

Varje tisdag är temat sport i vid bemärkelse. Kvällens ämne kan ta sin utgångspunkt i en aktuell händelse (träningsfilosofier inom breddidrotten, Patrik Sjöbergs bok, Zlatans comeback, dopning, läktarvåld, massiva polisinsatser), men kan också behandla sport som Sveriges största folkrörelse (elitsatsande 7-åringar, hetsande föräldrar, jämställdhet inom idrotten, homofobi, svenska framgångar, eldsjälar osv).

Programledare är Christian Olsson, mångårig och välkänd medarbetare på Radiosporten. 

Han är en sammanhållande och återkommande värd, men bjuder också in profilstarka bisittare. De kan vara återkommande eller specifikt knutna till kvällens ämnen.

Förutom kvällens aktuella ämne bygger innehållet på återkommande programpunkter, som är tänkta att skapa en lekfull atmosfär, underhållande och inbjudande lyssning.

- Jag har 11 akvarium, 3 barn, 1 fru och 1 katt och därtill ett väldigt roligt jobb på radiosporten. Har hört Karlavagnen rulla under flera år och känner maximal ödmjukhet och stor nyfikenhet inför ynnesten att själv få prova mikrofonen, säger Christian Olsson. 


Onsdagar – Karlavagnen – Aktualiteter
Sveriges Radio Jönköping

Karlavagnen från Jönköping är aktuell, rapp, angelägen och eftertänksam.

Onsdagkvällar samtalar programledarna Pernilla Arvidsson och Johanna Linder från P4 Jönköping med lyssnarna. Ämnet för dagen kan vara den stora nyheten eller ett pågående nyhetsskede som berör och engagerar.

Det handlar om det många i Sverige diskuterar runt fikaborden. Vi bjuder in lyssnarna till ett samtal som bygger på människors känslor och erfarenheter.

Förutom dagsaktuella händelser kan Karlavagnen från Jönköping handla om trender och skeenden som långsamt och kanske omärkligt smyger sig in i vårt samhälle.

Programmet ska också innehålla röster och fakta för att ge en bakgrund till kvällens ämne.

- Att få leda Karlavagnen är mitt drömjobb.

Det säger Johanna Linder, en av Karlavagnens nya röster från Jönköping.
Johanna Linder beskriver sig själv som en obotlig feminist med rätt att tycka, tänka och säga ifrån. Hon ser fram emot att få möta lyssnare från hela Sverige och hoppas på samtal som berör och upprör.

- Jag kommer inte hålla med alla som ringer in, det kan jag säga redan nu.
Men precis som jag hoppas kunna utmana lyssnarna om deras föreställningar om världen, hoppas jag kunna bli utmanad i mina.

- Vi i media rapporterar ofta om politiska beslut och världshändelser.
Karlavagnens styrka är att människorna som påverkas av dem får komma till tals.

Johanna Linder är 38 år och har flera års erfarenhet som nyhetsreporter, bland annat på Expressen och Sveriges Radio. Sedan flera år tillbaka är hon färgstark profil för P4 Jönköpings morgonshow.

Pernilla Arvidsson sätter lyssnaren i centrum när hon funderar om sin roll i Karlavagnen:

-  Jag älskar att prata med folk, och det är ju en bra förutsättning tänker jag, för ett bra samtal. Men det är inte jag som är huvudperson utan den som ringer in och jag hoppas på många spännande möten i Karlavagnen!

Till vardags befinner sig 42-åriga Pernilla Arvidsson mitt i nyhetsflödet på P4 Jönköping. Är hon inte programledare för aktualitetsprogrammet Lasso, så är hon nyhetsreporter eller så jobbar hon med något av sina uppmärksammade dokumentärprojekt:

- Det är så mycket som händer hela tiden och världen känns ibland lite komplicerad men genom att prata med varandra kanske den kan kännas mindre krånglig och det är det jag gillar med Karlavagnen,  säger Pernilla Arvidsson.


Torsdagar - Karlavagnen - Relationer
Sveriges Radio Göteborg

Torsdagsprogrammet håller lyssnarna sällskap, ger kloka råd, utmanar och underhåller. Som en riktigt god vän, men utan att lägga huvudet på sned.

Programmet leds av Leif Hedegärd, som är trygg och kreativ i sina samtal med lyssnarna.

Leif är 55 år, född i Stockholm och bor i Göteborg med familjen, fru, 19-årig son och två styvsöner, 21 respektive 17 år.

Några år hann han även sända Mitt i Musiken i P2, innan han gick över till ännu en pionjärtillvaro som programledare i Sveriges Radios webb- och digitalkanal SRX. Därefter hittade han tillbaka till P4, nu som redaktionschef för P4 Göteborg.

De senaste åren har Leif bland annat varit programledare för lokala morgonsändningar i P4 Radio Göteborg och gjort musikprogrammet P4 Retro, som har sänts över hela riket lördagskvällar.

Att programleda Karlavagnen ger Leif chansen att odla det som radio är bäst på: Att vara nära sin publik. Det går snabbt och det är lätt att ringa upp Karlavagnen på torsdagskvällar och prata med Leif om alla möjliga slags relationer. Och det tillsammans med olika gäster, ibland valda med tanke på ämnet för kvällen. I samtal där lyssnarens historier, tankar och erfarenheter är det som bygger programmet.Fredagar - Karlavagnen - Aktualiteter
Sveriges Radio Halland


Peter Wahlbeck, 49 år är känd som komiker, skådespelare och konstnär. Nu gör han premiär som radioprogramledare i Karlavagnen.

Han är mest känd som ståupp-komiker och amatörkonstnär men har hela tiden vid sidan om jobbet haft ett stort miljö intresse och har sedan 1977 levt som vegetarian. 

Han deltar flitigt i samhällsdebatten i insändare och debattartiklar och reser runt som föreläsare om bland annat hållbar livsstil.

Programmet kommer inte att skygga för allvarliga och ibland tunga ämnen. Det hindrar emellertid inte att det blir plats även för ett och annat oväntat infall från den oförutsägbare Peter Wahlbeck.


                           

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".