Black Hawk-helikopter. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Måndag 15 april

Att leva med krig-en sammanfattning

9:34 min

I fredags hade Karlavagnen ämnet krig. Under veckan hade vi nåtts av nyheten att Nordkorea rustar för och hotar med krig. Därför ville vi prata med dig som hade erfarenheter av krig, kanske inom fredsbevarande styrkor, eller för att ha flytt från ett krig. Det var många som hörde av sig med olika typer av tankar. En del av er tyckte att ämnet var för tungt, andra tyckte att det var ett väldigt viktigt ämne. Och så vill vi att Karlavagnen ska vara.
Här är några kommentarer som dök upp på Facebook och hemsidan:

Intressant och aktuellt ämne. Och krig håller inte upp för att det är dags för fredagsmys...
Jag har goda vänner som kom till Sverige under 1990-talet från Bosnien, vilka fruktansvärda saker de varit utsatta för. Jag ser fram emot att höra vilka som har modet att berätta om saker vi trygga "Svenssons"inte ens kan tänka oss in i.

Pierre från Libanon ringde in och berättade sin historia, och han berättade också gripande om sin svåger som nyligen dött i Syrien.

Och så här skriver Erika:
Jag växte upp i Hamburg och var 10 år gammal när kriget började. Jag förlorade min bror, en kusin, vårt hem bombades och vi fick bo hos släktingar i Sudetlandet. När ryssarna kom, dagen efter krigsslutet, packade vi en liten dragkärra och flydde till fots tillbaka till Hamburg.Det tog oss fyra veckor. Det har gått många år sedan dess, men varje gång jag ser människor plåga sig fram på vägarna med sitt pick och pack, livrädda,flyende från bomber, svält och annat elände, känner jag så innerligt med dem. Man vill så gärna hjälpa dem alla. Tänk om man kunde stoppa alla krig och leva i fred med varandra!

Och så här skriver Björn:
Jag har som officer och nu som delaktig varit i olika stridsområden. Alla krig vi har sett handlar bara om pengar. Vi kan bara skydda en kort tid, sen tar de lokala över och de fattiga får det som det varit innan. Vad är då skillnaden. Nytt styre men samma för de flesta.


Benny skriver så här:
Jag har varit ute på några FN-uppdrag som soldat. Bland annat i Kosovo och Liberia, vi åkte runt och var stora och balla med stora arsenaler av vapen och väldrillade grupper. Men de starkaste minnena som sitter kvar är bland annat från Kosovo när vi ena dagen hjälpte några kvinnor att reparera deras hus och hugga ved. Nästa dag skyddade vi serber från en stor mobb som ville bränna allt i sin väg. Eller det skolbygge som vi deltog i i Liberia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista