Kyu Sakamoto sjöng den stora hiten "Sukiyaki" under tidigt 60-tal.
Kyu Sakamoto sjöng den stora hiten "Sukiyaki" under tidigt 60-tal. Foto: AP
Veckans guldkorn

Sune sjöng japansk 60-talshit inför 500 personer i Japan

"Jag vart lite kung den där kvällen!"
2:45 min

Som 12-åring blev Sune besatt av den japanska låten "Sukiyaki" med Kyu Sakamoto som släpptes i Sverige 1963. Han lyssnade på sin transistorradio och lärde sig texten utantill.

Drygt 20 år senare, i mitten av åttiotalet befann sig Sune i Japan, dit han ofta åkte med jobbet. Den japanska leverantören frågade om någon kunde sjunga en sång. Sune tog mod till sig och greppade mikrofonen och sjöng "Sukiyaki" inför dem 500 jublande personerna i publiken. 

– Leverantören kom fram och klappade om mig, liksom spanjorer, amerikaner och italienare. Jag vart lite kung där den där kvällen, säger Sune.

Kyu Sakamoto - "Sukiyaki"

  • Låten spelades först in 1961 i Japan, då med titeln "Ue o Muite Arukō"("Jag tittar uppåt när jag går")

  • 1963 släpptes låten på den amerikanska marknaden, då med låttiteln "Sukiyaki". Singeln gick upp som Billboardetta - vilket ingen japansk artist hade lyckats med tidigare. Än idag är Kyu Sakamoto den enda japanska artist som toppat hitlistan i USA.

  • Sukiyaki är en japansk kötträtt och omnämns inte i den japanska texten, men valdes som låttitel för att västerlänningar lättare skulle kunna uttala låtens namn.

  • Den danska musikern Otto Brandenburg spelade 1963 in en svensk version av låten.

  • Kyu Sakamoto omkom 1985 blott 43 år gammal i en flygolycka då Flight 123 från Tokyo till Osaka kraschade och 520 människor miste livet.
Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".