Mjölkchokladpaj

Frukost tipsar! Härom morgonen kom Carina på nyheterna med en glad överraskning. En väldigt glad överraskning till och med! Chokladpaj som avnjöts i direktsändning. Fler än vi blev sugna så här kommer receptet.

Ingredienser

3 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
2 msk socker till degen
150 g kylskåpskallt smör
1 st ägg till degen
1 st apelsin, rivet skal från

Fyllning:
300 g mjölkchoklad
2 st ägg
4 st äggulor
0,5 dl strösocker

Tillagning 

Häll mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
Tillsätt ägget och apelsinskalet. Mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen och den färdiga pajen blir sprödare.
Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant,som mäter ca 26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen.Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter.

Fyllningen:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugnen.
Vispa ägg,äggulor och socker poröst. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten, lite i taget. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Fyllningen stelnar ytterligare när pajen kallnar. Låt pajen kallna och garnera med hyvlad mörk choklad vid servering.

Carina hälsar att den gärna serveras med vispad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".