Årets julklapp är en spikmatta. Foto: Claudion Bresciani

Årets julklapp - Spikmattan.

I Frukost i torsdags var Stina Storm, VD på City Örebro, på besök. Hon gissade att årets julklapp skulle bli modernt pyssel men så blev det inte.

Årets julklapp är platt och fyrkantig. Hård och mjuk och den kan göra lite ont i början. Så beskriver Handelns Utredningsinstituts vd Lena Larsson spikmattan som utsetts till årets julklapp.

HUI har sedan 1988 utsett årets julklappar som från start har varit: Bakmaskinen, videokameran, woken, CD-spelaren, TV-spelet, parfym, mobiltelefonen, cd-skivan, internetpaketet, elektroniska husdjuret, dataspelet, boken, dvd-spelaren, ett verktyg, kokboken, mössan, platt-tv:n, ett pokerset, ljudboken, gps-mottagaren och upplevelsen.

Årets julklapp måste uppfylla ett eller flera av följande kriterier: Det ska vara en nyhet eller fått nyväckt intressen under året, den ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter, den ska representera den tid vi lever i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".