Så här såg det ut när alla finalister samlades på scenen i riksfinalen av Svensktoppen nästa 2011. Med lite tur kommer ett av Örebrobidragen dit. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio
p4 morgon örebro

Finalisterna klara!

Efter många timmars lyssning har juryn enats om vilka fem bidrag som går vidare till den lokala finalen i Svensktoppen nästa på Stortorget i Örebro den 21 juni.

Det innebär ett steg närmare platsen som utmanare på Svensktoppen och en plats i Melodifestivalen 2013. Under morgonen ringer P4 Morgon upp de fem bidrag som gått vidare till länsfinalen av Svensktoppen nästa.

Efter att först kommit till telefonsvararen, fick vi till slut tag på en något nyvaken första finalist, Generalernas Björn Wallgren. Trots att vi störde hans enda sovmorgon var det en glad Björn som berättade om historien bakom låten.

Andra finalisten att bli uppringd var Åke Norén, som ställer upp i Jetairliner med låten Here She Comes. Deras bidrag handlar om vårt förhållande till solen, ursprunget till allt liv. För dem var det självklart att ställa upp i Svensktoppen nästa.

Jozsef Nemeth, studerar på Musikhögskolan i Örebro och är den tredje finalisten i länsfinalen av Svensktoppen nästa. Vi fick äran att väcka Jozsef denna morgon och meddela de glada nyheterna. Kanske räddade vi hans dag.

Att vara nybörjare på banan är inte ett måste när man ställer upp i Svensktoppen nästa, bara låten är ny. Det lärde vi oss när vi pratade med fjärde finalisten Joakim Dubbelman som skrivit texter till bland andra Martin Stenmarck och Rednex. Men den här gången ställer han upp själv.

Den femte och sista rösten kände du kanske igen. Moa Gagnert vann O Helga Natt 2010 och har med andra ord redan sjungit inför storpublik på Stortorget en gång tidigare. Moa var svår att få tag på, men skam den som ger sig. Boulevard lyckades till slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".