Lena Andersson, sångerska, 1977. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.
Thomas blogg

1977 En anonym vinnare

1976 hölls ingen Melodifestival, men året efter var det dags igen.
 
1977 räknas inte som direkt ett höjdarår i festivalens historia, och vinnarlåtens sistaplats i Eurovision blev ett riktigt magplask. Tävlingen hölls iallafall på Circus i Stockholm och Ulf Elving var programledare. SVT fick in 1103 bidrag där tio valdes ut till finalen.
 

Tomas Ledin hade skrivit tre av låtarna. Han valde att framföra "Minns du Hollywood" själv medan de två andra "Du och jag och sommaren" samt "Charlie Chaplin" överläts till Mats Rådberg resprektive Eva Rydberg.

Lena Andersson hade kommit trea i festivalen 1972 med kultfavoriten "Säg det med en sång" och var nu tillbaka med en låt skriven av Ted och Kenneth Gärdestad: "Det bästa som finns". Tyvärr gick det inte lika bra denna gång och Lena slutade på en åttondeplats.

Bland de övriga i startfältet märks Greta & Malou med "Åh, vilken sång", Christer Lindarw hade gjort deras scenkläder och debuterade därmed som designer i tävlingen. Andraplatsen knep Landslaget med ett bidrag som hade titeln "Sommarn 65".
Det kanske mest uppseendeväckande bland artisterna var kanske iallafall konstellationen Kennet Greuz och Eric Öst som framförde "Ola mä fiola". Öst var en riksspelman och var vid tillfället 81 år. Han är därmed fortfarande den äldsta som har deltagit i en Melodifestival!!!

Gruppen Forbes vann iallafall med sin "Beatles" , men blev aldrig någon framgång varken här i Sverige eller i Eurovision. Kanske är det den mest anonyma vinnaren någonsin. Jag tycker inte att det är fel på själva melodin, men texten är bedrövlig med textrader så som: "...Farfars far kan ge svar, vem dom var...Beatles.. Beatles..". Kanske mer pappa som kan ge svar då Beatles var populära inte allt för långt bakåt i tiden?

Mina personliga favoriter detta år är alla låtarna av Tomas Ledin. Jag ÄLSKAR "Charlie Chaplin" med Eva Rydberg!!!

Värt att notera är också att Bert Karlsson tyckte att Melodifestivalen var så förskräckligt dålig det här året, så han gav i protest ut en skiva med ratade bidrag. Och ja...där fanns det faktiskt låtar som faktiskt var mycket bättre än dom i själva tävlingen...

Thomas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista