1 av 6
Per Westerberg
2 av 6
Mats Bergmans
3 av 6
Peter Fröjdfeldt
4 av 6
Fredrik Lindström
5 av 6
Göran Persson
6 av 6
Catti Edfeldt

Årets sörmlänning

Röstningen är nu avslutad ... och nominerade var:

Göran Persson
Partiledare för socialdemokraterna som 2006 genomförde sitt sista av tio år som statsminister i Sverige. Göran Persson är född i Vingåker och har under sin politiska karriär bland annat varit kommunalråd i Katrineholm innan han blev skolminister och sedan finansminister innan han tog över partiledarrollen och blev statsminister efter Ingvar Carlsson 1996.

Catti Edfeldt
Regissör, manusförfattare och skådespelare bosatt i Trosa som under förra året var en av regissörerna till filmen Förortsungar som fick fem guldbaggar, bland annat för bästa regi och bästa film 2006. Catti Edfeldt fick också utmärkelsen Gullspiran för hennes insatser för svensk barnfilm genom åren. Hon har bland annat varit regiassistent till flertalet filmatiseringar av Astrid Lindgrens böcker.

Fredrik Lindström
Språkforskaren, komikern, regissören och programledaren Fredrik Lindström från Eskilstuna ledde under 2006 två Tv-serier i Sveriges Television: Svenska dialektmysterier och Världens modernaste land. Fredrik Lindström blev känd som programledare i TV i sin serie Värsta Språket efter att bland annat ha medverkat i radioprogrammet Hassan på 90-talet. Han har också regisserat två långfilmer och varit med och skrivit manus till humorprogrammen C/o Segemyhr i TV4 och Detta har hänt i Sveriges Television.

Per Westerberg
Från Nyköping valdes till riksdagens talesman 2006. Han var tidigare riksdagens förste vice talman. Per Westerberg har varit riksdagsledamot för moderaterna sedan 1979 och var näringsminister under den borgerliga regeringen på 90-talet. Han är utbildad civilekonom och har också varit förbundssekreterare i Moderata ungdomsförbundet.

Mats Bergmans
Ett dansband från Nyköping som under 2006 mottog Nyköpings kommuns kulturpris. Bandet bildades 1973 men började kalla sig för Mats Bergmans först 1987. Tidigare hette de Sjösagrabbarna. Ett tio-tal skivor har bandet gett ut genom åren, de har spelat i både radio och TV och 2003 utsågs de till Årets dansband. En av deras mest kända låtar är Rosen som du gav mig.

Peter Fröjdfeldt
Peter är bandyspelaren från Eskilstuna som övergick till att döma fotboll. Idag är han landets främste fotbollsdomare och 2005 blev han upphöjd till elitklass - det högsta man kan komma i domarvärlden. Peter Fröjdfeldt är van att skipa rättvisa i fotbollsallsvenskan men han rör sig också hemtamt bland lag som Juventus, Arsenal och Real Madrid. Han har dömt matcher i ett 30-tal länder, bland annat flera VM-kval och Champions League-matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".