Recept med jordgubbar

Lotten och Ingrid Bergmans paj (Fritt efter Vår kokbok)

Smuldeg:
150 g smör (visst är margarin läbbigt?)
4 msk socker (sacketter duger inte)
2 dl vetemjöl (GI-gift, jag vet)
2 dl havregryn (neutraliserar alla gifter)

Klegg:
ca 500 gram (ca 1 liter) skivade rabarber
ca 250 gram jordgubbar som man kan skära i bitar
1 dl socker (igen!)
1,5 msk potatismjöl (som för övrigt är ett utmärkt pulver att strö i nerkissade sängar)

Ordning och reda:
1. Sätt ugnen på 225 °C (ni ser att gradertecknet ska hänga på C:et och inte på siffran!).

2. Smält smöret. Rör ner socker och vetemjöl och havregryn.

3. Bred ut allt klegg i en pajform.

4. Smula smuldegen över klegget.

5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills smulorna är lite bruna och klegget är mjukt.

Servera med glass, vaniljsås eller chutney. Fast det är dumt att välja chutney eftersom det inte blir särskilt gott.

--x--x--

Moas vita gubbar

Ta fram jordgubbar. Smält vit choklad (eller vanlig choklad) i ett vattenbad (eller i mikron) och doppa gubbarna till hälften. Och doppa dem sedan i kokos! Ät så fort chokladen har stelnat!

--x--x--

Elins salta jordgubbar

Så här tycker jag om att äta mina SÖTA jordgubbar: på ett salt kex lägger du en klick vitlöksost och toppar med en stor, söt gubbe!

Insänt av Elin Henriksen

--x--x--

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".